Raamsdonk: Hagar Rooijakkers, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant met de portefeuille Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk gebied, had bij het coördinatiepunt landschapsbeheer Brabant te kennen gegeven om eens mee te willen lopen bij een weidevogelbeschermingsgroep. Bij het coördinatiepunt viel het oog op de Buitendijkse polder bij Raamsdonk als weidevogelgebied. Met als extra dat in dit gebied ook beheerplakketten zijn bij agrariërs die lid zijn van de Agrarische Natuurvereniging Slagenland. Vrijdagmiddag 21 maart werd ze verwacht aan de Maasweg in de Buitendijkse polder.

Voorbereiding

De weidevogelgroep had zich op haar vaste loopdag op de woensdag ervoor samen met Rens Sommers ( veldbegeleider van het Coördinatiepunt) voorbereid op dit bezoek. Wat is het beste perceel? Waar zitten eventueel al kieviten te broeden? Het oog viel op een perceel aan de Maasweg. Een perceel met groenbemester dat was verschrompeld en waar al gemest was. Maar voornamer, er zaten daar veel kieviten. En zelfs zagen we, volgens ons, kieviten op een nest zitten.

Afvaardiging

Onze loopgroep dacht dat alleen Hagar zou komen met een kleine delegatie (drie personen) van Brabants Landschap. Maar... zij kwam met een heel team! Onder andere een ecoloog, de manager natuur, de bestuurssecretaris en de projectleider natuur en landschapsbeheer. Van de Agrarische Natuurvereniging Slagenland(ANV) waren Ria Boons (voorzitter) en Jos de Bont (bestuurslid, ook van BoerenNatuur) aanwezig. En natuurlijk de vrijwilligers van de groep Buitendijks.

Beschermen

Fien Oost van het Coördinatiepunt heette iedereen welkom. Vervolgens legde Lia Kuijsters de gedeputeerde en de overige aanwezigen uit wat bescherming van weidevogels inhoudt. Eerst kijken we vanaf de weg of er kieviten te zien zijn en wat het gedrag van die kieviten is. Zijn ze aan het opvetten (eten) of zijn ze aan het baltsen of zelfs proefnestjes aan het maken? Belangrijk is te weten wat de boer met het land wil gaan doen. Is er al wintertarwe gezaaid bijvoorbeeld en gaan kieviten daar nestelen, dan is bescherming vaak niet meer nodig. Wel worden die nesten ingevoerd in de Boerenlandmonitor. Maar moet de boer het land nog gaan bewerken, dan gaan we in overleg met de boer over tot bescherming. We gaan het perceel op en lokaliseren de nesten, doen de eieren in een mandje dat ingegraven wordt en op 5 meter aan elke kant van het nest wordt een stok gezet. Dit is voor de boer het teken dat er een nest is. Ook Ria Boons en Jos de Bont hebben kunnen vertellen wat hun ANV doet en betekent voor de polder Buitendijks.

Praktijk ervaren

Tijd om het land op te gaan. Ze hadden er zin. Het was prachtig weer met een stevige droge oostenwind in het gezicht. Het perceel waar we gingen lopen was heel egaal en behoorlijk breed. De boer wilde zo snel mogelijk gaan bewerken, dus het was voor onze loopgroep erg fijn dat het hele perceel heen en terug in een keer kon worden gecontroleerd samen met onze gasten. We waren met 16 personen. Als we dit met ons vieren hadden moeten doen, waren we toch een tijd langer bezig geweest. Rens Sommers en ook Fien Oost hadden door hun telscoop een aantal kieviten op hun nest zien zitten... fingers crossed.

De opdracht werd serieus genomen en voorzichtig liep het gezelschap over de akker. Niet eenvoudig om een nest te vinden met die afgestorven groenbemester. Het resultaat was... geen nesten. Wel proefnesten. Jammer, maar de gasten hadden in ieder geval de ervaring.

Lia wilde het gezelschap toch ook laten meemaken hoe het is om op een geploegd land te moeten lopen. Dus naar het perceel ernaast. Er werd niet meer dan 25 meter gelopen, zo moeilijk vonden ze het. Het gezelschap was er van onder de indruk. En de waardering voor de vrijwilligers werd groter.

Samen doen

Het was een heel geslaagde middag. Hagar sloot de middag af. Ze heeft grote waardering voor het werk van de vrijwilligers. Ze vond het erg leuk en interessant om het nu eens aan den lijve te hebben ervaren. Het is enorm belangrijk om dit in goede samenwerking te doen met de boeren. Zonder hun medewerking is dit werk niet mogelijk. Ook daar heeft ze erg veel waardering voor. De provincie Noord-Brabant ondersteunt de weidevogelbescherming met financiële middelen en regelingen om weidevogels als kievit en wulp te behouden in het Brabantse land. Ze is trots op al het vrijwilligerswerk in Brabant in dienst van de natuur. En zij zal haar best blijven doen om vanuit de Provincie dit werk te blijven ondersteunen.

Lia Kuijsters

Coördinator weidevogelgroep Raamsdonk

liakuijsters@gmail.com