Geertruidenberg – Na de nodige bestuursperikelen wordt er binnen de vereniging weer gewerkt aan een gezonde toekomst van de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ (OKG). De verhuizing van De Schattelijn naar De Oude Wacht is achter de rug en de inrichting vordert gestaag. Artefacten zijn door Bruno Korngold geïnventariseerd, waarna een deel als blikvanger een plek heeft gekregen in De Oude Wacht. Twee OKG-leden zijn benoemd tot erelid, de Werkgroep Excursie is voor de eerste keer bijeengeweest, het eerste nummer van het glossy verenigingsmagazine DesTijds, als opvolger van De Dongebode, ligt op dit moment bij de drukker in Baarle-Nassau, in samenwerking met Museum De Roos wordt aan de Markt in het najaar een tentoonstelling gehouden en op woensdag 16 maart vindt na de Algemene Ledenvergadering de eerste lezing van dit seizoen plaats.

Door Jan Hoek

Het nog niet complete OKG-bestuur bestaat op dit moment uit secretaris a.i. John François, Bernadette Monshouwer, penningmeester en de leden Bruno Korngold en Cees Schuller. In Verenigingsgebouw De Oude Wacht, een rijksmonument uit 1836, is door het bestuur in navolging op de ALV van 21 november 2024, aan Jan van Gils en Ans Spee officieel het erelidmaatschap toegekend, dit als blijk van waardering voor hun langdurige inzet voor de OKG. John François en Theo Schneijdenberg van de Werkgroep Excursie zijn gestart met de organisatie van de jaarlijkse uitgaansdag, die altijd in het teken staat van historie en gezelligheid. Voor een mogelijke bestemming heeft de werkgroep alvast drie steden geselecteerd, te weten Bergen op Zoom, ’s-Hertogenbosch en Gouda. Mochten leden ideeën voor de invulling van die dag in een van de genoemde plaatsen hebben, dan kunnen ze die doorgeven aan John of Theo. Door de eerder aangehaalde bestuursproblemen is de serie verhalen in De Langstraat over de geschiedenis van de drie kernen van de gemeente Geertruidenberg tijdelijk stopgezet. Binnenkort wordt de rubriek vervolgd met nummer 99 dat gaat over de geschiedenis van het historische torenuurwerk van de Geertruidskerk, niet bepaald toevallig ook het onderwerp van de eerstkomende lezing.

Lezing restauratie torenuurwerk

Traditiegetrouw zullen ook in 2025 weer zes lezingen plaatsvinden. Op woensdag 19 maart (aanvang 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur) gaat de eerste lezing van dit jaar over de restauratie van het historische torenuurwerk van Geertruidskerk. De gratis toegankelijke lezing (ook voor niet-leden) wordt verzorgd door de Gerard van de Korput en Gerard van Seeters en vindt plaats in Sint Getrudisstaete aan Venestraat 18 te Geertruidenberg. Het torenuurwerk van de Geertruidskerk, dat dateert uit 1539, maakte in een periode dat mensen nog geen horloge of klok bezaten, een onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven. Op ieder uur, half uur of kwartier konden de bewoners van Geertruidenberg horen hoe laat het was en werd de ordening van het leven zichtbaar: het tijdstip waarop de handel op de markt gestart kon worden, de stadspoorten open of gesloten werden of de arbeidsdag te ten einde was. In de twintigste eeuw raakte het uurwerk in verval, omdat het geen dienst meer deed. Verroest en incompleet stond het jarenlang in de kerktoren. In 2011 startten vijf vrijwilligers, Gerard van de Korput, Gerard van Seeters, Piet Prinsen, Cees Reuser en Huub Bouwens, die voorheen bij Essent werkten en beschikten over jarenlange ervaring op technisch gebied, aan de restauratie van het uurwerk. Dit onder supervisie van Wim de Groot van de landelijk Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk. Na jaren van voorbereiding en anderhalf jaar daadwerkelijk restauratie vond in 2013, het jaar waarin de viering 'Geertruidenberg 800 jaar stadsrechten’ plaatsvond, de feestelijke overdracht plaats. Tijdens de lezing vertellen Gerard van Seeters en Gerard van de Korput aan de hand van foto’s over de bijzondere geschiedenis van het uurwerk en het spraakmakende restauratieproces. De museale opstelling van het prachtig gerestaureerde uurwerk is tijdens een torenbeklimming met stadsgids overigens te bezichtigen. Meer informatie daarover is verkrijgbaar bij Toeristisch Informatie Punt (TIP) Geertruidenberg, gevestigd in het pand van museum De Roos aan de historische Markt.