Het subsidiebeleid is aan vernieuwing toe. Vanaf volgend jaar wil het College het geven van subsidie anders regelen. Er ligt nu een notitie op tafel over de kaders voor dat nieuwe beleid. De Raad beslist op donderdag 13 maart. Er is sterke behoefte aan modern inrichten van het geven van subsidie, zodat gemeenschapsgeld effectiever, doelmatiger, transparanter en rechtmatiger kan worden besteed. Ook is de looptijd van het huidige beleid voorbij. Jaarlijks geeft de gemeente circa € 2,5 miljoen uit aan subsidie.

Passen

Het subsidiebeleid past niet goed bij de huidige maatschappelijke vraagstukken én het zou beter moeten aansluiten op beleidskader Sociaal Domein. Er wordt ook subsidie gegeven op andere beleidsterreinen, op basis van andere verordeningen of regels. Deze zijn niet altijd even inzichtelijk en de kaders soms onduidelijk. Een verbeterd subsidiekader is belangrijk om beleidsdoelen te halen en maatschappelijke effecten in de samenleving te bereiken. Er is ook gekeken naar de relatie tussen het subsidie-, accommodatie- en evenementenbeleid zodat ook dat op het nieuwe subsidiebeleid kan aansluiten.

Bedoeling

Vanaf 2026 moet het verstrekken van subsidie anders geregeld zijn op basis van een door de Raad vastgesteld subsidiebeleid. In een kaderstellende notitie wordt daaraan aandacht besteed. Maar ook aan ‘grijze subsidies’, evenementenbeleid en accommodatiebeleid. Die twee beleidsterreinen moeten zoveel mogelijk worden afgestemd op het nieuwe subsidiebeleid. Het College wil uniforme en transparante werkwijze bij het geven van subsidie.

Gedegen

Het subsidiebeleid hoort aan te sluiten bij door Raad en College vastgestelde beleidsdoelen. Maar subsidieaanvragen moeten niet alleen voldoen aan administratieve vereisten, maar ook concreet bijdragen aan gemeentelijke prioriteiten op gebied van bijvoorbeeld welzijn, duurzaamheid, inclusiviteit en cultuurparticipatie. Om ervoor te zorgen dat subsidies goed worden verleend, zijn duidelijke en meetbare indicatoren nodig. Daarmee kan niet enkel worden gemeten of activiteiten zijn uitgevoerd, maar ook of ze ook echt hebben bijgedragen aan de maatschappelijke resultaten, die het College voor ogen heeft. Bijvoorbeeld, bij projecten, gericht op jeugdparticipatie kan het aantal betrokken jongeren een indicator zijn, maar ook kwaliteit van hun deelname wordt geëvalueerd door middel van feedback en impactmetingen. Het gaat er dus in eerste instantie om dat het beleid inhoudelijk meer concreet wordt gemaakt. Alleen dan kunnen subsidies effectiever verstrekt worden.

Grijze subsidie

Grijze, of verkapte, subsidies zijn financiële bijdragen of voordelen die niet als zodanig worden benoemd of transparant in de administratie komen. Denk aan subsidie via gunstige leningen, belastingvoordelen, onder de marktprijs verhuurde gemeentelijke eigendommen, of indirecte ondersteuning. Ze ontstaan bijvoorbeeld door informele afspraken, zoals gebruik van gemeentelijke accommodaties of middelen zonder dat de kosten ervoor formeel worden berekend. Dat is niet transparant en kan zorgen voor ongelijke behandeling van organisaties. Dergelijke subsidies brengen risico's met zich mee zoals inefficiënt gebruik van publieke middelen, omdat er geen expliciete voorwaarden of doelen aan verbonden zijn. Een ander risico is ongelijkheid: ontbreken van een transparante verdeling van middelen kan leiden tot oneerlijke concurrentie of bevoordelen van bepaalde organisaties. Wanneer subsidies niet duidelijk worden vastgelegd, kunnen onverwachte claims ontstaan. Bij grijze subsidies ontbreekt vaak een duidelijke structuur voor verantwoording en toezicht, waardoor misbruik of fraude moeilijker op te sporen zijn. En er zijn nog meer risico’s bij grijze subsidies.

Evenementen

Evenementen zijn belangrijk voor sociale cohesie, cultuur en economie. Het evenementenbeleid stimuleert initiatieven die bijdragen aan de identiteit en levendigheid. Daarnaast worden duurzaamheid en inclusiviteit als belangrijke pijlers meegenomen in ondersteuning van evenementen. Organisaties van evenementen doen vaak een beroep op materiaal van de gemeente zoals dranghekken, veiligheidshesjes en afzetlint. Dergelijke materialen worden opgehaald en teruggebracht binnen kantooruren. Organisatoren moeten ze zelf klaarzetten op het evenement. Zo hoeft daarvoor niet apart subsidie te worden gegeven. Het is belangrijk dat het subsidiebeleid goed aansluit op het evenementenbeleid. Binnen evenementenbeleid is afgelopen jaren al consequenter en eenduidiger gewerkt. Door evenementen te koppelen aan gebruik van gemeentelijke accommodaties en dat te ondersteunen met subsidies, wordt een geïntegreerde aanpak bevorderd. Dit vergroot de efficiëntie en zorgt voor een betere afstemming tussen verschillende beleidsterreinen.

Veelomvattend

Er is veel werk verricht om een passende en afgewogen kaderstellende notitie Subsidiebeleid te maken. Er was ook aandacht voor participatie. Als de Raad vaststelt, zijn er kaders voor alles rondom subsidies. Dat maakt het voor verenigingen en organisaties én voor de gemeente zelf wel zo duidelijk, doorzichtig en helder. Het moet zeker een einde maken aan (gevoel van) willekeur en zorgen voor beter besteden van gemeenschapsgeld.