Wie foto’s van vroeger bekijkt, herkent het huidige Ontmoetingscentrum haast niet meer terug. Het karakteristieke dorpshuis heeft een complete metamorfose ondergaan. De oude crèche is getransformeerd tot muzieklokaal, de voormalige bibliotheek is nu Huyskamer de Ontmoeting, en de zolder is omgebouwd tot schietzolder voor Gilde St. Bavo. Het gebouw is klaar voor de toekomst! Op zaterdag 25 januari heropent het Ontmoetingscentrum in Raamsdonk haar deuren.

Door Sara Berende

Een renovatie van lange adem

Na een langdurig voorbereidingstraject krijgt de renovatie in 2020 eindelijk groen licht. Mede dankzij de subsidies van het Rijk en de provincie kan het bestuur aan de slag met de hoogste prioriteit: het vernieuwen van het dak en het isoleren van het gebouw. “Om het gebouw duurzamer te maken, zijn onder andere voorzetramen en dubbel glas geplaatst”, vertelt Peter Berende, voorzitter van het bestuur. “Daarnaast zijn alle installaties grondig vernieuwd. We hebben nieuwe meterkasten geplaatst en energiezuinige systemen geïnstalleerd. Met slimme schakelaars voor verlichting, verwarming en ventilatie kunnen we het energieverbruik nu veel efficiënter beheren.”

Daarnaast was het dak dringend aan vervanging toe. “We hebben het complete dak verwijderd en opnieuw opgebouwd. “Om überhaupt te kunnen beginnen, was eerst een flinke hoeveelheid sloopwerk op de zolder nodig”, legt Jan Meijs uit. “Daarnaast hebben we kosten gespaard door de bestaande dakpannen opnieuw te gebruiken. En door de kapotte pannen te vervangen door tweedehands exemplaren. Verder hebben we ook zonnepanelen gelegd op het hoofddak en op het dak van het muzieklokaal.”

Een verbouwing vol uitdagingen

Die besparing was nodig vanwege de stijgende kosten. Eén van de uitdagingen van de verbouwing. “De inflatie heeft het ons lastig gemaakt”, vertelt bestuurslid Ralph Kievits. “Het dwong ons om op meerdere vlakken kritisch te kijken naar de uitgaven en te zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Daarom hebben we als bestuur, samen met de vele vrijwilligers, veel van het sloopwerk zelf gedaan.” Maar er waren ook andere uitdagingen. Want ook in de laatste fase van de verbouwing had het bestuur wat tegenslag. “In 2023 ontstond er een flinke lekkage door een geknapte waterleiding. De ruimtes stonden helemaal blank\. .. Het heeft veel tijd gekost om alles te herstellen.”

Verborgen pareltjes

Na het dak waren de binnenruimtes aan de beurt. Onder de systeemplafonds bleken prachtige hoge plafonds schuil te gaan, die nu goed terug te zien zijn. “Zonde dat die zo lang verborgen waren”, vertelt bestuurslid Teake Bruinsma. “We ontdekten zelfs een prachtige rieten kapel in een van de ruimtes op de eerste verdieping. Die hebben we nu volledig in ere hersteld!” Ook de benedenruimtes onthulden verborgen parels, zoals de kleine schouwtjes voor de lokale verwarming, uit de tijd dat het gebouw dienstdeed als school. “Die hebben we bewust behouden, als een knipoog naar de geschiedenis.”

Alle verenigingen onder één dak

De verbouwing van de verschillende gebruiksruimtes liep samen met het ‘binnenhalen’ van de verschillende verenigingen. “Het samenbrengen van alle verenigingen onder één dak was een uitdaging op zich”, vertelt bestuurslid Floor de Bont. “Iedere vereniging kon wensen aangeven, en wij hebben gekeken waar we rekening mee konden houden. Dat was geen eenvoudige opgave, want iedereen had natuurlijk het beste voor zijn eigen vereniging voor ogen. Uiteindelijk heeft iedereen water bij de wijn gedaan en zijn we tot mooie oplossingen gekomen. We hebben al veel positieve reacties ontvangen.”

Geluidsdichte ruimtes

Het meest spannende moment kwam echter pas toen de verenigingen daadwerkelijk gebruik gingen maken van de ruimtes. De reden? Het geluid. “In De Huyskamer en het Muzieklokaal repeteren op dinsdag de slagwerkgroep en het koor tegelijk bijvoorbeeld. Daarom hebben we goed geïnvesteerd in speciale voorzetwanden, dubbele kierdichting en andere geluidswerende maatregelen. In de praktijk moest natuurlijk nog blijken of het ook werkte. Gelukkig is het allemaal volledig geluiddicht gebleken en hebben de verenigingen geen last van elkaar. Zelfs de toneelvereniging op de eerste verdieping kan in alle rust repeteren, dankzij de zwevende vloeren”, vertelt bestuurslid Ans van Boxel.

Een compleet nieuwe inrichting

Bij een renovatie hoort natuurlijk ook een nieuw interieur. “De Zeven Zusters had een paar jaar terug al verbouwd, dus we hebben qua stijl een duidelijke eenheid gecreëerd, vooral in het kleurgebruik”, legt bestuurslid Emmy van Schijndel uit. Een mooi detail is het tegelwerk op de vloer, dat helemaal doorloopt tot in De Zeven Zusters. Peter: “Dat is een knipoog naar de oude kloostergang van vroeger. Juist die mix van de kloosterstijl en de moderne kleuren sluit perfect aan bij wat we voor ogen hadden. We wilden een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud. Volgens mij is dat gelukt!”

50-jarig jubileum en heropening

Op 25 januari 2025 is het precies 50 jaar geleden dat het Ontmoetingscentrum zijn deuren opende, na de transformatie van klooster tot dorpshuis. Hoe bijzonder dat dit nu samenvalt met de afronding van deze renovatie! Reden genoeg voor een feestje.

Om 14.00 uur wordt het Ontmoetingscentrum officieel heropend bij de hoofdingang. Aansluitend is er een ‘Open Huis’, waarbij u het hele gebouw kunt bewonderen en kennis kunt maken met de verenigingen en stichtingen die er gehuisvest zijn. Er is volop livemuziek en voor kinderen is er een speurtocht door het gebouw georganiseerd.

's Avonds barst het feest los in De Zeven Zusters, met optredens van WC Experience, de Chouffelèèrs XXL en DJ Dingeman. De kaartjes voor deze avond zijn al uitverkocht!