Nu het nieuwe jaar is begonnen, leek het de redactie zinvol om een kort vraaggesprek met burgemeester Witte te houden.
Hoe gaat het eigenlijk met u?
“Met mij gaat het goed. Deze vraag zouden we elkaar vaker moeten stellen en daar ook tijd voor nemen met elkaar. Sinds kort ben ik weer begonnen met muziek maken (klarinet), gewoon lekker hier bij harmonie de Eendracht in Raamsdonksveer. Elke week repeteren we en op 19 januari is de uitvoering in de Dongecentrale. Ik krijg daar energie van.”
Hoe kijkt u terug naar de feestdagen?
“Met plezier. Ik had rondom de feestdagen heel weinig gepland en bewust tijd genomen voor familie, vrienden en bekenden. Even tijd voor elkaar. Ik heb daarvan genoten en ook de accu weer op kunnen laden voor komende tijd.”
De wereld lijkt op dit moment in brand te staan, ligt u weleens ergens wakker van?
“Natuurlijk maak ik me ook zorgen, maar gelukkig lig ik niet ergens snel wakker van. Soms neem ik het nieuws, zonder beelden bewust op. Alle beelden volgen stemt je niet vrolijk. Het nieuws doseren is dan ook mijn advies.”
Het politieke klimaat lijkt steeds meer te verharden en te polariseren. Hoe kijkt u hier naar?
“Ik heb echt moeite met het feit dat we vaak groepen zo makkelijk wegzetten. Dat is veel te makkelijk en gaat niet in op de inhoud. Bijvoorbeeld: ‘dé jongeren of dé asielzoekers’ is een loze term. Dé asielzoeker bestaat niet, iedereen heeft een eigen verhaal, dat moeten we niet uit het oog verliezen. Het is belangrijk dat we elkaar helpen en onze zelfredzaamheid verhogen. Ik krijg overigens met regelmaat complimenten van mensen die vinden dat we het als gemeente beter doen. Ook in de raadszaal wordt er beter op de inhoud gediscussieerd. Vergeet niet dat zoiets ook tijd nodig heeft.”
Ook onze gemeente heeft enkele moeilijke dossiers, heeft u er vertrouwen in dat de gemeente deze dossiers op een correcte manier kan aanpakken?
“Er liggen ons zeker nog pittige dossiers te wachten, maar we hebben ontzettend veel talentvolle medewerkers. We moeten ons dienstbaar opstellen en vooral samenwerken. Leren van andere gemeenten en van het verleden. We zijn wat grondoppervlakte één van de kleinste gemeenten van West Brabant met grote opgaven dat maakt ons ook kwetsbaar. Als een medewerker op het gemeentehuis een andere uitdaging aangaat, hebben we niet zomaar iemand anders klaarstaan. Wat dat betreft zijn we ook een opleidingsgemeente. De medewerkers mogen hier aan alle facetten werken, dat maakt hun werk hier vaak interessant. Maar sommige medewerkers stromen ook door naar een grotere gemeente. Wat ook een uitdaging is, is dat we de komende jaren echt minder geld krijgen van het rijk. Dat betekent ook, dat we minder kunnen doen voor onze inwoners.”
Op welke dingen bent u trots, dingen die afgelopen tijd gerealiseerd zijn?
“Wat me hier vooral opvalt is dat de bevolking heel veel zelf oplost. Dat mensen elkaar helpen en naar elkaar omkijken, dat vind ik heel mooi om te zien. Als ik twee dingen mag noemen; de verbouwing van het OMC in Raamsdonk is echt bewonderingswaardig, wat een werk is daar verzet. Maar ook de Winterfair in Geertruidenberg verdient alle lof, met allemaal vrijwilligers zo’n mooi evenement op poten zetten, ontzettend knap.”
Welke wensen heeft u nog op korte termijn?
“Dat we echt meer geld ontvangen van het rijk, de bezuinigingen moeten als het kan zo snel mogelijk worden terug gedraaid, anders heeft dat echt grote gevolgen voor inwoners.
Verder hoop ik ook dat de mensen naar elkaar omkijken en elkaar niet in de steek laten. Ik wil vooral de jongeren een hart onder de riem steken, er komt van alles op hen af, daar hebben we vaak geen weet van. Ook zijn er nog veel eenzame jongeren. Vraag daarom je naasten, hoe het met ze gaat, met speciale aandacht voor de jeugd.” (J.V)