Geertruidenberg – Wie armoede wil bestrijden moet eerst weten hoeveel mensen in armoede leven. Tot voor kort werd dat op maar liefst vijf verschillende manieren gemeten. Een gezamenlijke methodiek moet zorgen voor duidelijkheid.

Armoede

Er bestaat nu een nieuwe, breed gedragen armoededefinitie. Iemand leeft in armoede als ze na het betalen van de vaste lasten (wonen, energie en zorg) te weinig geld overhouden voor andere basisbehoeften. In Nederland leven 540.000 mensen in armoede. Er wordt hierbij rekening gehouden met wat mensen heden ten dage nodig hebben. Buiten de vaste lasten niet alleen kleding en voedsel maar ook telefoon, toegang tot internet en sociale activiteiten. In plaats van minimale normbedragen worden de werkelijke kosten meegerekend. Buiten het hierboven genoemde aantal zijn er zo’n 1.2 miljoen mensen die met hun inkomen schommelen tussen de 100 en 125 procent van de nieuwe armoedegrens.

Voedselbanken

De hoogten van de bijstand en de toeslagen zijn meegestegen met de koopkracht. De voorzieningen zijn echter niet meegegroeid met het welvaartsniveau van andere burgers. Dat verklaart waarom er na al die jaren nog steeds veel mensen een beroep doen op de voedselbanken. Zo’n 180.000 mensen in Nederland maken gebruik van de voedselbanken. In Geertruidenberg zijn er momenteel zo’n 40.

Stress

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemands leven. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede.

Kinderen

Opgroeien in armoede kan grote gevolgen hebben voor kinderen. Bij kinderen die opgroeien in een gezin met financiële problemen is er vaak onvoldoende geld voor schoolspullen, een vakantie, spellen of speelgoed, uitjes buiten de deur of budget om de verjaardag te vieren. Ze sporten minder, volgen minder muziekles en gaan minder vaak een dagje naar de speeltuin/pretpark. Die activiteiten buiten de deur kosten namelijk geld. Kinderen uit een laag-inkomensgezin nodigen ook minder vaak vrienden uit, bijvoorbeeld voor een verjaardag, om te spelen of te blijven eten. Soms is er bij deze kinderen thuis zelfs geen geld voor een (goed) ontbijt.

Werkende armen

Mensen met een bijstandsuitkering hebben vaak een vanzelfsprekende relatie met de gemeente. Zij worden dan eerder gewezen op landelijke- en lokale minimaregelingen. Lokale overheden hebben werkende armen niet altijd op de radar. Dat zijn niet alleen gezinnen met een laag inkomen maar ook huishoudens met hogere inkomens die met problematische schulden hebben. Overigens heeft slechts een kwart van de mensen die onder de armoedegrens leeft ook problematische schulden.

Buiten de boot

Kwetsbare groepen die bij de armoede bepaling niet worden meegeteld, naast burgers met zorgkosten en problematische schulden, zijn de circa 60.000 dak- en thuislozen. Ook mensen in instellingen worden niet meegenomen in de cijfers.

Morgen!

Het is goed om te beseffen dat er mensen zijn die weinig tot geen financiële buffers hebben. Er hoeft maar iets te gebeuren en zij zakken door het ijs. Daarom is het belangrijk dat de gemeente zijn sociale voorzieningen op peil houdt.

De fractie van Morgen!

Anke Voulon

Peter Verschuren

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl