Geertruidenberg – Hans Oomen is al ruim een kwart eeuw stadsgids in Hollands oudste stad. Op vrijdag 27 november verzamelde zich een groep mensen in De Vyf Sinnen voor een rondleiding door de voormalige vestingstad. Althans, dat dacht Hans. Hij was door coördinator Gabriela van Hal namelijk gevraagd als stadsgids van dienst, maar het aanwezige gezelschap bestond onder meer uit (ex)stadsgidsen en gastvrouwen/heren van de VVV-Geertruidenberg. En die zaten op die druiligere vrijdag echt niet te wachten op een rondwandeling door een voor hen overbekende omgeving. Een bij binnenkomst zichtbaar verraste Hans Oomen zag even later ook burgemeester Marian Witte arriveren in de fraaie, uit de eind 13e eeuw daterende gewelfkelder van De Vyf Sinnen. Zij was daar om hem de ‘Oorkonde van Verdienste’ uit te reiken, als blijk van waardering voor zijn inzet in de gemeente. Na die uitreiking werd tijdens de gezellige na-borrel duidelijk dat Hans Oomen zich al decennialang ook buitenregionaal op tal van fronten heeft ingezet op gebied van met name kunst, cultuur en historie.

Door Jan Hoek

De gemeente Geertruidenberg heeft vanaf 2008 een ‘Verordening gemeentelijke onderscheidingen’. Tegelijkertijd werd hiermee de ‘Oorkonde van Verdienste’ ingesteld. Deze oorkonde wordt door het college van B&W als blijk van waardering toegekend aan personen die zich op meerdere terreinen verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Geertruidenberg. Burgemeester Witte werd in De Vyf Sinnen ambtelijk begeleid door Dingeman Knaap. Hij is bij de gemeente Emmy Rooden opgevolgd als medewerker evenementen en kabinetszaken. Rooden blijft de gemeente wel trouw en heeft als nieuwe functie junior beleidsmedewerker wonen. Tijdens de toespraak van de burgemeester werd al snel duidelijk dat Oomen de oorkonde niet alleen voor zijn verdiensten als stadsgids kreeg uitgereikt. Marian witte somt op: “Je was ook nauw betrokken bij Museum De Roos, onder andere als bestuurslid en van 1999 tot 2003 als projectmedewerker verbouwing en herinrichting, waarvoor je het beleidsplan schreef. Verder was je voorzitter van de Culturele Commissie van de Geertruidskerk en organiseerde je samen met andere bestuursleden tentoonstellingen en concerten tijdens de zomeropenstelling van de kerk. Ook was je geruime tijd lid van de Kunstadviescommissie in onze gemeente. Bij de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ heb je gedurende één seizoen de lezingen georganiseerd en bij de Tuinvriendenclub ‘In den Hollandschen Tuyn’ was je vanaf maart 1993, gedurende de maximale termijn van acht jaar, bestuurslid. Daarnaast was je bij die club actief met de winterwerkgroep die alle lezingen en uitstapjes van de vereniging organiseert. Sinds mei 2022 maak je bij de Tuinvriendenclub als secretaris weer deel uit van het bestuur.” De burgemeester stelde nog dat je als stadsgids niet alleen een goede kennis van de geschiedenis van de stad moest hebben, maar ook moet beschikken over een prima conditie. “Een rondwandeling duurt niet alleen twee à drie uur, maar bevat ook geregeld een torenbeklimming van de Geertruidskerk”, aldus Witte.

Brabant en Zeeland

Op de vraag van de burgemeester aan de aanwezige stadsgidsen uit hoeveel treden de trap van de kerktoren eigenlijk bestaat, werd even kort gediscussieerd. Daarbij bleek dat de stadsgidsen niet op een paar treetjes meer of minder kijken. Uiteindelijk hielden ze het op 169 treden. Inderdaad een hele klim, die echter zeer de moeite waard is. Het uitzicht is geweldig, maar reikt zelfs bij helder weer niet tot alle gemeenten waar Hans Oomen ook actief was. Hans Oomen is namelijk niet alleen in Brabant, maar ook in Zeeland een begrip op cultuurgebied. Enthousiasmerend, gedreven en energiek bouwde hij in beide provincies een uitstekende naam op met de professionalisering van kleine musea. Van februari 2001 tot juli 2006 was hij conservator/beheerder van Museum Jan Heestershuis te Schijndel. Vervolgens had Oomen tot eind 2017 een duobaan en was hij in Zeeland zowel directeur van het Historisch Museum De Bevelanden in Goes als het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Hij verliet Zeeland om, dichtbij zijn woning in Geertruidenberg, waar hij woont met zijn partner Jos Krols, algemeen bestuurslid van het Museum Oud Oosterhout te worden. Daar hield hij zich onder meer bezig met de collectie en het depotbeheer. In 2018 werd Hans Oomen Hoofdcoördinator van Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch, waarbij hij de intermediair is tussen het bestuur en de werkvloer. Hij zegt daarover: “Ik zou aan mijn functies daar ‘vrijwilligersmanagement’ kunnen toevoegen. Toen ik bijna zes jaar geleden bij dat museum startte waren er zo’n 20 vrijwilligers actief en inmiddels is dat aantal gegroeid naar ruim 60. Dat was nodig, want het bezoekersaantal ging van zo’n 6000 naar zestienduizend. Ik word in januari 65 jaar en ga dan met pensioen. Ik sluit niet uit dat ik nog weleens als adviseur optreed, maar ik stop met het leidinggeven bij een professionele organisatie. De zojuist ontvangen ‘Oorkonde van Verdienste’ komt thuis in mijn kantoor te hangen. Na mijn pensioen zal ik daar nog regelmatig zitten; echter niet om er te werken, maar om er met regelmaat in een makkelijke stoel te lezen.” Die boeken en/of tijdschriften gaan zonder twijfel vooral over kunst, cultuur en geschiedenis.