Raamsdonk – De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt zich ten doel om raadsleden en gemeenteraden sterk en krachtig in positie te krijgen onder het motto ’Een sterke raad doet ertoe!’

De vereniging faciliteert de uitwisseling tussen raadsleden op het gebied van kennis, vaardigheden

en ervaring. De 342 gemeenten in Nederland hebben in totaal 8.462 raadsleden. Wekelijks wordt er een raadslid van de week gekozen. Afgelopen week was dat onze Peter Verschuren. Hij zit sinds 2022 voor Morgen! in de gemeenteraad van Geertruidenberg. Hieronder wat vragen aan- en antwoorden van Peter:

Waarom ben je raadslid geworden?

Het politieke klimaat in de gemeente Geertruidenberg werd steeds moeizamer. Coalities sneuvelden met enige regelmaat, conflicten blijven onderhuids sluimeren en de bestuurbaarheid staat onder druk. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van die situatie. Niet met de illusie dat je alles op kunt lossen.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan

De gemeenteraad bestaat uit verschillende partijen. Wij hebben er nu acht op negentien raadsleden. Deze versnippering beperkt de mogelijkheden van de gemeenteraad om leiding te geven. Wij krijgen als raad tot op heden naar mijn idee te weinig grip op de agenda.

De gemeenteraad krachtiger en relevanter

Het begint ermee dat politieke partijen goed functioneren. Zij zijn hiervoor veelal afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn steeds moeizamer te vinden door de toenemende polarisatie in de maatschappij en politieke arena. Een stuk coaching en verwachtingsmanagement is noodzakelijk om demotivatie voor te zijn en doelgerichtheid te versterken.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Ik zou graag zeggen dat ik niet in een hokje te vangen ben en pragmatisch mezelf aanpas naargelang de behoefte. Misschien kun je deze vraag beter aan iemand anders stellen. Ik ben wel een verbindingszoeker, zowel in de samenleving als ook in de raad en achter de schermen. We zullen het toch samen moeten doen.

Ieder raadslid moet kunnen zeggen wat hij/zij wil

Daar ben ik het mee eens. We hebben natuurlijk reglementen van orde, wetten en regels en algemene fatsoensnormen. Van mij mag je alles zeggen, maar de gevolgen zul je moeten accepteren. Het probleem is vaak dat mensen vooral bezig zijn met zenden van een boodschap en niet met het horen van de boodschap van de ander. Als je niet gehoord wordt, ga je steeds harder schreeuwen. Hopelijk zien steeds meer mensen in dat dit niet gaat leiden tot oplossingen. Ik mis in het brede politieke midden reflectie op dit punt.

De enorme stukken- en informatiestroom van het college

Na mijn verkiezing in de gemeenteraad heb ik meteen afspraken met mijn broer gemaakt om ruimte te krijgen in mijn werkzaamheden op ons bedrijf om mijn raadswerk erbij te kunnen doen. Zelf ben ik begonnen met zoveel mogelijk lezen van zowel raadsstukken als de vakliteratuur. Hierdoor ben ik nu beter in staat te selecteren wat ik wel en niet wil weten. Probeer ook een goed contact te houden met al mijn collega-raadsleden om te weten wat er speelt. Ik ga ook met inwoners in gesprek als er ergens wat speelt.

Burgerparticipatie

Je ziet in algemene zin dat verwachtingen het probleem zijn bij burgerparticipatie. Inwoners verwachten dat er iets gedaan wordt met wat zij zeggen, maar dat is vaak helemaal niet aan de orde. De meerderheid beslist en houdt zoveel mogelijk rekening met de minderheid, maar dat betekent niet dat je je zin kunt krijgen. Ik twijfel eraan of burgerparticipatie zijn doel wel bereikt. Vaak zie je dat de mensen die als eersten komen opdagen, werken naar een uitkomst die zij zelf graag willen. Dit leidt aan het einde van het proces tot een botsing met de meerderheid van de mensen die zich gedurende het hele proces niet hebben laten zien, maar die deze uitkomst niet willen. Wat je het beste kunt doen als je wilt participeren is jezelf melden bij een politieke partij en actief worden binnen het bestuur of (steun)fractie van een partij.

De voorzitter van de gemeenteraad

We hebben een vaste voorzitter(de burgemeester) en twee vervangers van wie ik er één ben. Dat gaat heel goed over het algemeen. Toch ben ik heel blij dat bij de oordeel- en besluitvormende vergaderingen de burgemeester de voorzitter is. Je kunt reglementen van orde maken zoveel als je wilt, maar met een vijandige raad valt het voor een voorzitter ook niet mee om tot een goed proces te komen. Een professional is dan onmisbaar. Dat zou in principe ook iemand anders dan de burgemeester kunnen zijn.

Speerpunt

Dit soort vragen is niet heel geschikt voor mij. Ik focus altijd op een samenhang van speerpunten. Hieraan ontbreekt het vaak in de politieke arena. Als je ergens aan begint te trekken dan moet je meteen kijken wat er allemaal aan vasthangt en ook daarop acteren. Ik zie deze eerste periode als raadslid vooral als een kans om te leren.

Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Wees bevlogen, wees bescheiden en hou vol zonder te blijven hangen!

Morgen!

Wij van Morgen! feliciteren ons raadslid Peter met deze uitverkiezing.

De fractie van Morgen!

Anke Voulon

Peter Verschuren

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl