Vanaf het nieuwe schooljaar zal Richard Rovers (52) de rector zijn van het Dongemond college. Dat betekent dat hij eindverantwoordelijke is voor de locaties Raamsdonksveer en Made. Hij was eerder rector aan het Markland college in Zevenbergen en woont met zijn drie kinderen (Saar, Tuur en Raaf) in Bavel. Rovers ziet in het Dongemond college een mooie uitdaging. “De school heeft ontzettend veel te bieden aan de regio. Er zijn niet zoveel scholen die bijna alle opleidingen in huis hebben, van praktische vakrichtingen tot vwo. Hier moeten we nog veel meer gebruik van maken. Het nader uitdiepen en bestendigen van de wederkerigheid van het Dongemond in haar directe maatschappelijke omgeving, daar wil ik de komende jaren echt werk van maken.” En dan te bedenken dat de fanatieke voetballiefhebber enkele jaren geleden algemeen directeur van NAC Breda leek te gaan worden, het kan verkeren.
Door Johan Verlouw
Voor de rector is verwondering het uitgangspunt van leren. “Als je nieuwsgierig bent in de wereld om je heen, gaat het leren bijna als vanzelf. Ik ben altijd geïnteresseerd in de dingen en mensen om me heen. Ik voel me beperkt als ik in een bepaalde (vak)richting mijn kunstje moet doen, het moet niet te statisch worden.”
Snel hogerop
Na de lerarenopleiding ging de geboren Bredanaar in 1996 aan het werk als docent aardrijkskunde bij het St-Oelbert Gymnasium en het Mgr. Frencken College waar hij snel ook een functie bekleedde in het middenkader. In 2007 rondde hij zijn masteropleiding in het schoolleiderschap af en trad hij in 2008 toe tot de directie van het Markland college in Zevenbergen. Begin 2015 werd hij rector bij diezelfde school. “De school is net als het Dongemond college een echte regioschool, waar de verscheidenheid aan leerlingen erg groot is, dat trekt me enorm. Ik kreeg de taak mee om van het Markland college een toekomstbestendige school te maken en deze te verankeren in de maatschappij.” Ruim tien jaar later was de school gegroeid van 450 naar 1200 leerlingen met een prachtig stuk nieuwbouw. “Ik vond dat mijn taak aardig was volbracht en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar ik vond het destijds niet chique om tijdens de turbulente coronaperiode weg te gaan. Zo’n periode, die een ander beroep deed op het management van de school, had ik ook niet eerder meegemaakt natuurlijk.”
De fanatieke voetballiefhebber uit Bavel is bijna heel zijn leven al verbonden aan Baronie, vv Bavel en NAC Breda, ook vanwege de talenten van zijn voetballende zonen. “In 2019 was ik zijdelings betrokken bij de eventuele overname van NAC Breda door een Amerikaanse investeerder en was kandidaat om er algemeen directeur te worden. Zoals veel mensen wel weten is die overname niet doorgegaan. Als we dan praten over een nieuwe uitdaging, was dat zeker het geval geweest.”
Basis op orde
De Brabander is al vanaf februari van dit kalenderjaar in dienst van het Dongemond college op de locatie Raamsdonksveer. “De vacature van voorzitter directie triggerde me, dus ik dacht: “Het Dongemond? Doen! Maar ik wil toch vooral met mijn poten in de klei blijven staan, dat spreekt me meer aan. Zoals ik al zei is het Dongemond college te vergelijken met de school in Zevenbergen, wel vind ik de omgeving iets Brabantser, maar hier komen de leerlingen ook vooral vanuit de dorpen.” Rovers wilde eerst enkele basiszaken van de school op orde hebben, dus ging hij hard aan de slag met de roosters, de vacaturebezetting en de keuzes die leerlingen allemaal kunnen maken. “Als het gaat om de kwaliteit van ons onderwijs is het van vitaal belang dat deze zaken op orde zijn, zowel voor de leerlingen als voor het personeel. Wat dat betreft heb ik me wel een beetje verwonderd.”
Veel kansen
“Ik ben ervan overtuigd dat de school heel veel toekomst heeft. Het Dongemond college heeft werkelijk alles in huis en dat allemaal onder één dak. Er kan nog veel meer een kruisbestuiving plaatsvinden tussen praktisch opgeleide jongeren en theoretisch opgeleide jongeren, dat geldt natuurlijk ook voor de docenten. We moeten dit veel meer uitdragen aan de buitenwereld en aan het bedrijfsleven. Ik heb echt zin om hiermee aan de slag te gaan. De samenleving zit namelijk te wachten op verschillend opgeleide jongeren. We gaan voor een sterke positionering van het Dongemond college in de regio en dat de scholen in Made en Raamsdonksveer een fijne plek zijn en blijven voor leerlingen en personeel.”