De zomer lijkt definitief achter ons te liggen. En hoewel er ongetwijfeld nog mooie dagen zijn, is de herfst toch echt aan zijn opmars begonnen. Dat betekent dat we langzaam maar zeker meer en meer binnen gaan leven.

De lange zomeravonden met een koud biertje en een koel glas witte wijn maken plaats voor oer-Hollandse gezelligheid. Kaarsje, pantoffels en huispak aan, gezellig bij de tv. Bij dat alles is warmte een bepalende factor want in een koud huis is het niet plezierig. De verwarming gaat weer draaien en bij menigeen komt ook de bij-verwarming weer in beeld. Denk aan de open haard of de sfeervolle gaskachel.


Open haard

Lang is de open haard dé sfeermaker in menig huis geweest. Dat knapperende haardvuur met zijn onvoorspelbaar vlammenspel trekt ieders aandacht. Met name in het weekend wordt de open haard aangestoken. Prima sfeer, lekker warm. Maar steeds lastiger wordt het vinden van geschikt hout. Gemak dient de mens en dus is een kub hout snel gekocht. Reeds gedroogd en gekloofd is het ideaal voor snel een mooi vuur. Maar wat kost zo’n kub hout? Thuis bezorgd moet je denken aan € 80,- en dat is een fors bedrag dat niet ieder kan of wil betalen. Bovendien produceert de open haard flink wat fijnstof in de atmosfeer; niet bepaald goed voor de gezondheid. En als je bedenkt dat slechts 20% van de warmte in huis blijft en 80% door de schoorsteen naar buiten gaat, worden er steeds meer vraagtekens bij het gebruik van de open haard gezet.

De allesbrander

Als het gaat om effectieve warmte is een kachel, ook wel allesbrander genoemd, een veel logischer keuze dan de open haard. Jammer genoeg nemen veel mensen de term allesbrander iets te letterlijk. Behalve hout, gaan er bij mensen lege melkpakken, allerlei verpakkingsmateriaal en zelfs plastic de kachel in.

Gaskachel

Bij een nieuwbouwhuis is gas inmiddels uit den boze. De CV-ketel heet daar een Warmtepomp die ervoor zorgt dat je flink bespaart op je energiekosten. Voor die huizen is misschien de elektrische haard een optie, gevoed middels de zonnepanelen op het dak. Deze haarden zijn veilig en eenvoudig te bedienen. En hoewel een gas- of houtkachel meer warmte afgeeft, is een elektrische haard zeker heel sfeervol. Het kitscherige imago van de elektrische haard ligt achter ons. Opgeteld een heel serieuze kandidaat voor sfeer en gezelligheid.

Dan de gaskachel. In een bestaand huis, kun je een gasleiding aan laten leggen naar een gaskachel. Een schoorsteen is niet beslist noodzakelijk. De aanlegkosten liggen op een gemiddeld niveau van rond de duizend euro. Aardgas is een schone energiebron die voorlopig nog wel even beschikbaar zal zijn. Laat je in ieder geval goed voorlichten en neem altijd een erkende vakman in de arm. Veiligheid boven alles.