Gemeente Geertruidenberg - Voor het negende jaar op rij is een cliënt-ervaringsonderzoek WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn inwoners benaderd die in 2023 WMO-ondersteuning hebben ontvangen. In totaal hebben 299 cliënten de vragenlijst ingevuld (44%). Resultaten van het onderzoek laten zien dat cliënten ook dit jaar weer heel tevreden zijn over de gemeentelijke uitvoering van de WMO.

Tevreden

Een ruime meerderheid van de ondervraagde cliënten is tevreden over het contact met de gemeente, en voelt zich serieus genomen door de medewerker. De kwaliteit van de ondersteuning wordt als goed gewaardeerd en het merendeel vindt ook dat deze ondersteuning past bij de hulpvraag. Van de ondervraagden is dik 80% tevreden over datgeen wat de ondersteuning hen oplevert, waaronder een betere kwaliteit van leven en betere zelfredzaamheid. Het blijkt dat de klanttevredenheid in de afgelopen jaren hoog is.

Welke ondersteuning

Het grootste deel van de WMO ondersteuning gaat naar de hulp bij het huishouden. Ook van de deeltijdtaxi wordt goed gebruik gemaakt. Andere zaken die via de WMO worden geleverd, zijn hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een traplift. Ook is er aanbod in de vorm van begeleiding, aanpassingen in de woning, dagbesteding of andere zaken.

Groeiende vraag

De verwachting is dat houdbaarheid én betaalbaarheid van de WMO-zorg de komende jaren nog meer onder druk komt te staan. Inmiddels wordt er kritischer geïndiceerd en hebben de WMO consulenten toenemende aandacht voor de zelfredzaamheid c.q. benutting van het netwerk van de aanvragers. We staan in de gemeente voor de opgave om de kosten voor de groeiende vraag naar WMO-ondersteuning te beheersen. Wanneer dit zou betekenen dat wijzigingen in het huidige voorzieningenniveau onvermijdelijk zijn, zal dat op termijn tot een ander rapportcijfer voor de klanttevredenheid kunnen leiden.

Betaalbaarheid

Voor de meeste WMO-hulp betaalt u een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand. Dat heet het abonnementstarief. Het vermogen (box 3) telt niet mee voor de eigen bijdrage. Ook mag de gemeente geen inkomensgrens stellen voor hulp uit de WMO. Wel kunnen gemeenten een eigen bijdrage vragen voor voorzieningen en hulpmiddelen. Om de houdbaarheid van de Wet maatschappelijke ondersteuning (2015) te verbeteren, heeft het kabinet besloten om voor alle WMO-voorzieningen waar nu het abonnementstarief voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren. Deze wijziging gaat hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2026 in.

Mantelzorg

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen mantelzorger te hebben. Van de groep die wel een mantelzorger heeft, denkt een deel dat de ondersteuner dit eigenlijk niét aan kan. Surplus is de organisatie die in onze gemeente actief bezig is met het ondersteunen van de mantelzorgers. Zij kunnen voorzien in onder andere de vrijwillige inzet in die situaties waarbij in het eigen netwerk geen hulp aanwezig is.

Morgen!

De huidige druk op de zorg door personeelstekort is een megaprobleem. Niet alle problemen zijn met geld goed te maken. Hierdoor zal meer en meer een beroep worden gedaan op vrijwilligers! Oneigenlijk gebruik maken van mensen met een goed hart en bereidheid om iets te betekenen voor anderen. Dit wordt een uitdaging die ons de komende jaren blijvend bezig gaat houden.

Fractie van Morgen!

Anke Voulon

Peter Verschuren

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl