Het aantal inwoners en huishoudens in onze gemeente zal tot 2030 meer toenemen dan in 2020 werd gedacht. Dat is overigens in lijn met de regionale ontwikkeling. Er wordt nu verwacht dat er in de periode van 2022 tot 2030 in onze gemeente zo’n 465 huishoudens bijkomen. Ook na 2030 zal die groei blijven. De woonbehoefte in onze gemeente is volgens sociale prognoses van de provincie echter hoger. In de raming van de woningbehoefte worden bovenop de groei van het aantal huishoudens, de woningen meegeteld om het nu al bestaande woningtekort op te lossen. De gegevens komen uit het regionaal woningmarktonderzoek, dat vorig jaar werd gehouden.

Eenpersoons

In de prognose van de woonbehoefte in onze gemeente van 645 woningen tot 2030 zit een groot deel eenpersoonswoningen: 140 voor de doelgroep 23 tot 65 jaar eenpersoons en 310 woningen voor de doelgroep 65+ eenpersoons. Daarnaast is de woonbehoefte onder eenoudergezinnen gelijk aan 125 woningen.

Woondeal

In maart 2023 hebben 19 gemeenten waaronder de onze, binnen de Stedelijke Regio Breda Tilburg (SRBT) een woondeal gesloten. In die woondeal is afgesproken, dat tweederde van de nieuwbouw moet bestaan uit betaalbare woningen. Dat sluit goed aan op de behoefte in onze gemeente.

Beleid wonen

Men zit bij ons niet stil op het gebied van wonen. Het is een van de grootste opgaven om mensen aan woonruimte te helpen. We moeten “bouwen, bouwen, bouwen”, zo hield de wethouder wonen, Hein de Jongh de Raad al meerdere keren voor. Het belangrijkste uitgangspunt voor onze gemeente is, dat gebouwd wordt voor onze eigen inwoners. Daarmee wordt naar men verwacht, ook de doorstroming bevorderd. De gedachte heeft postgevat, dat voor alle doelgroepen, jong, oud, starters en doorstromers, gezorgd moet worden voor een aangename, betaalbare, duurzame en passende woning. Daarnaast heeft ook onze gemeente, net als alle andere, de taak om onder meer ook statushouders aan woonruimte te helpen.

Rekening houden

Bij woningbouw wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het behoud van de cultuur en de historie van de kernen en de inrichting van de leefomgeving. Ook wordt ruimte geboden aan creatieve en innovatieve woonvormen. Het ontwikkelen van de woningbouwplannen gebeurt samen met de inwoners. De plannen van de ontwikkelaar staan niet centraal, maar de behoeften binnen onze samenleving. Daarnaast maakt het gemeentebestuur zich in regionaal verband sterk voor een betere verdeling van de woningaantallen binnen onze regio.

Met de regio

Onze gemeente werkt samen in regionaal verband om samen het woningprobleem aan te pakken. De woningnood, de vergrijzing, een toenemende zorgvraag en andere maatschappelijke trends hebben zeker hun uitwerking op de opgave Wonen. In de Regionale Investeringsagenda (RIA) worden de krachten van de regio gebundeld om gezamenlijk deze opgave aan te pakken.