In juli is een inspectie uitgevoerd aan de Bergse brug in het kader van het in stand houden van de brug. Dat onderzoek geeft aan wat geïnvesteerd moet worden om de brug weer twintig jaar mee te laten kunnen. Blijkt die investering te hoog, dan komt ook eventueel vervangen van de brug om de hoek kijken.

Onderzoek

Uit het onderzoek bleek, dat de Bergse brug in een matige staat van onderhoud is. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van het binnendringen van chloride in de betonnen delen. Dat tast op termijn de wapening aan en maakt de brug minder sterk. Er is ook schade aan liggers, steunpunten, reling, afwatering, remmingswerk en oplegblokken. Schade die overigens hersteld kan worden.

Eisen

De brug voldoet nu niet aan de constructieve eisen, die tegenwoordig aan bruggen gesteld worden. Maar berekeningen wezen uit, dat hij sterk genoeg is om de huidige verkeersbelasting te dragen. Wel wordt de norm voor de toegestane dwarskracht die in de betonnen liggers optreedt, overschreden. Daarom wordt verder gezocht naar mogelijkheden om dit aan te passen. De resultaten van dat onderzoek komen in september. De veiligheid van de brug tijdens de jaarlijkse intocht van de Sint wordt ook verder onderzocht. Ook de resultaten daarvan komen medio september.

En nu

Als de resultaten van het onderzoek er zijn, bekijkt het College of kosten voor herstel van de brug opwegen, tegen het helemaal of gedeeltelijk vervangen van de brug. Het College komt in het laatste kwartaal dit jaar met een voorstel naar de Raad. Op basis van de huidige gegevens worden de kosten voor herstel nu al geraamd op 2,55 miljoen euro.