De meldkamer van de Stichting Evenementen Raamsdonksveer (SER) was jarenlang gevestigd in dorpshuis De Haven. Dat gebouw werd in 2017/18 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. De realiteit is echter dat op die locatie vele jaren later alleen nog maar gras te zien is. Niettemin moest ook de SER op zoek naar een nieuwe locatie en dat werd De Witte Leeuw. De meldkamer, die vele jarenlang werd ‘bemand’ door Henriëtte Verhagen, vormt op de zaterdag echt het hart van de organisatie, aangezien alle communicatie via de meldkamer liep en nog steeds loopt. Het parkoers liep vele decennia over hetzelfde parkoers, maar moest door gewijzigde verkeerssituaties, zoals eerder het geval was bij de ingrijpende verandering van de Haven met veel parkeervakken, weleens aangepast worden. Daardoor werd de route van de braderie wel intiemer en werd ook het Heereplein, met een iets kleiner podium, na 38 jaar anders ingericht.

Door Jan Hoek

Straattheater en jeugdattracties maakten alle jaren deel uit van het programma van de Veerse Dag. Jan Wetering, die zo’n twaalf jaar bestuurslid was, zorgde in die periode voor de invulling daarvan. Wat in de beginjaren begon met poppenkast, clowns met en zonder ballonnen en/of poppenkast, groeide uit tot een ‘volwassen’ programma voor de jeugd. In 2008 kwam Jos van Hamont in het bestuur en hij nam die taak van Jan over. De verdeeld op het parkoers staande attracties werden op een gegeven moment samengevoegd en vormden op die manier een zeer groot ‘Kinderplein’ op het parkeerterrein bij supermarkt Albert Heijn. Vaak thematisch ingevuld met bijvoorbeeld sport, met medewerking van leden en vrijwilligers van RFC, of stoom. Bij dat laatstgenoemde thema stonden er tal van werkende stoommachines en reed er een stoomtreintje rond, waarop de kinderen konden meerijden. Ook waren er attracties die door het enthousiasme regelmatig terugkomen, bijvoorbeeld het Mini en Maxi-theater dat ook dit jaar aanwezig is. De 40e Veerse Dag is voor Jos zijn laatste als bestuurslid; zijn taken worden overgenomen door zijn zoon Niels, die al jaren betrokken is bij het Veerse evenement. “Naast het ‘Jeugdplein’ zorgde ik ook voor het straattheater’, de dweilband en organiseerde ik een Veerse Dag-middag voor de ouderen in Het Hoge Veer die niet meer in staat zijn de Veerse Dag te bezoeken. Als ik op het parkoers rondloop en iedereen weer opgelucht (bestuursleden) en blij (bezoekers en marktkooplieden) zie, dan ben ik enorm trots op hetgeen we ieder jaar weer hebben neergezet. De saamhorigheid was steeds geweldig en in al die jaren vonden er nauwelijks incidenten plaats”, concludeert Jos van Hamont.

Deftige dames en vieze mannen

Straattheater is in feite een theatervorm die in de openlucht wordt opgevoerd. Er hebben de afgelopen 39 jaar heel veel malloten, deftige dames, vieze mannen en dergelijke rondgelopen in het centrum van Raamsdonksveer. Dat gebeurt het hele jaar door wel, zullen sommige mensen denken, maar ik bedoel in dit geval: tijdens de Veerse Dag. Bijzonder spraakmakend was het optreden van twee zwervers. Kwijlend zaten ze op het terras van De Witte Leeuw, te wachten op een vers getapt pilsje, die ze door de kastelein gratis werd aangeboden, met daarbij wel het vriendelijke verzoek dat ze het terras zouden verlaten zodra ze hun pilsje ophadden. Tot groot vermaak van de omstanders deden ze daar op een onvergetelijke manier nogal lang over. Datzelfde herhaalde zich bij de kraam van Bakkerij Verschuuren aan de Haven. Het ging ze toen niet om een drankje, maar om de heerlijke koeken van de banketbakker, waarbij het kwijl de heren wederom uit de mond liep. Hoogtepunt, of misschien wel dieptepunt, was het moment dat ze ondersteboven in op het parkoers staande kliko’s kropen en de daarin gevonden etenswaren vervolgens met smaak verorberden. De meeste bezoekers vermaakten zich kostelijk om hun fratsen, maar er was ook een aantal die snel en kokhalzend verder liep. Vaste en graag gezien gasten bij de dweilbands zijn al vele jaren De Zwervers, die op een deel van de zaterdag al spelend langs de kramen loopt. Vaste gast is ook muziekvereniging Switch. In de beginjaren liepen deze muzikanten ook over het parkoers, maar omdat ze dit jaar als muziekvereniging al 39 jaar bestaan, zitten ze de laatste jaren liever al spelend op stoeltjes ergens op het parkoers. De thuishaven van Schipperskoor Recht zo die gaat is al vanaf de oprichting ruim 26 jaar geleden De Witte Leeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij voor dat horecabedrijf ieder jaar weer voor hun ‘thuishaven’ optreden tijdens de Veerse Dag.

Volendam van Brabant

Op gebied van beveiliging en vergunningverlening is er de afgelopen decennia enorm veel veranderd. De taak die de SER-secretaris er in de beginjaren bij deed, veranderde in een aparte bestuurszetel. Ilse van Haren heeft een en ander op een gegeven moment professioneel opgezet; de blaadjes in een mapje veranderde in diverse ordners boordevol benodigde vergunningen. Steeds meer vrijwilligers dienden vervangen te worden door professionele krachten, zoals prijzige beveiligers en verkeersregelaars. De kosten vlogen omhoog en dat moest wel ten koste gaan van het programma van de Veerse Dag. Toch lukte het elk jaar weer de vele bezoekers een spraakmakend én gratis programma aan te kunnen bieden. De Nederlandse topartiesten zijn niet meer te betalen en steeds meer werd een beroep gedaan op plaatselijke en regionale artiesten. Daar werd zo goed op gereageerd door het publiek, dat ook dit jaar weer diverse regionale artiesten optreden. Raamsdonksveer wordt ook wel het Volendam van Brabant genoemd en dat wordt bevestigd door de vele plaatselijke artiesten die op de Veerse Dag stonden. In het verleden waren dat onder andere Bertus Staigerpaip, de River Zydeco Band, de band van huidig SER-voorzitter Jens Huigen: De Fik Erin, Gebroeders Ko en WC Experience. Laatstgenoemde band sluit het muziekprogramma van de 40e Veerse Dag op zaterdagmiddag af. Wolter Kroes stond in 2009 al op het grote podium op het Heereplein. Het grote podium staat sinds vorig jaar voor het gemeentehuis, en daar treedt ook dit jaar Wolter Kroes op, dit jaar zelfs met liveband. Overigens werden de podia in de beginjaren nog opgebouwd door diverse bestuursleden en vrijwilligers. Een gigantische klus was het opbouwen van het enorme zware maar spraakmakende podium van Heavy Decor. De podia en de mix-zones moesten later ook nog worden afgebroken evenals de diverse bars op het Heereplein. Pas later kwamen de moderne podiumwagens. Tot die tijd was een deel van het SER-bestuur op zaterdag of actief met het afbreken van het podium of, zoals in deel 1 werd beschreven, het schoonvegen van het parkoers. De vele vrijwilligers die daaraan meewerkten mogen zeker niet onvermeld blijven. Een samenwerking die altijd met de nodige inzet en in goede harmonie plaatsvond. De achtereenvolgend voorzitters Ton ter Wal, Piet Damen, Ton Kuipers, Antoine Jansen en sinds vorige jaar Jens Huigen hadden altijd te maken met gemotiveerde bestuursleden en konden elk jaar weer een beroep doen op de vele vrijwilligers en zeker niet te vergeten: een grote groep vaste sponsors. Zonder hen had een gratis toegankelijk evenement als de Veerse Dag in deze vorm niet meer bestaan.