We wonen allemaal graag in een fijne, veilige en liefst ook gezellige wijk. Daaraan kan iedereen zelf zijn of haar steentje bijdragen. De gemeente heeft het project ‘wijkgericht SAMENwerken’ daarvoor ontwikkeld. Hoe zit dat in elkaar?

Samen

Het belangrijkste woord is ‘samen’. Een mooie en fijne leefomgeving maken we samen. Bouwen aan de leefbaarheid moet een wisselwerking zijn tussen gemeente en inwoners. De gemeente juicht initiatieven van inwoners toe. Heeft u een goed idee om uw wijk mooier, veiliger of gezelliger te maken? Bijvoorbeeld door een pleintje op te knappen, kleurrijke boomspiegels te maken of door het uitbreiden van speelmogelijkheden? Dan kan u een wijkbudget aanvragen. Daarvoor moet u dan een formulier digitaal invullen, of u kan het formulier downloaden, invullen en gewoon per mail of post naar de gemeente sturen. Meer informatie over het wijkbudget vindt u op de gemeentesite.

Speciaal team

Er is een speciaal team ‘wijkgericht SAMENwerken’ gemaakt. Taak van dat team is stimuleren van initiatieven, bieden van kansen en vooral samenwerken. Het team zorgt voor contact tussen inwoners en de gemeente om samen een fijne leefomgeving te creëren. Contact met inwoners vindt het team belangrijk. Daarom komen de leden elke week de wijk in samen met collega’s. Ze gaan dan in gesprek over uw leefomgeving. Hoe vindt u het wonen in de wijk; wat vindt u fijn, wat kan beter en wat kan u zelf doen.

Samenwerken

Natuurlijk weet niemand anders dan de buurtbewoner zelf, hoe we de buurt tot een fijnere plek kunnen maken. Ook de buren hebben daar vaak ideeën over. Daarom slaan we de handen graag ineen. Het team Wijkgericht Samenwerken ondersteunt inwoners en kijkt samen naar mogelijkheden om uw buurt schoner, veiliger of mooier te maken. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van vogelkastjes voor het vergroten van de biodiversiteit, het planten van bomen of het aanpassen van een speeltuin. Dit wordt een buurtinitiatief genoemd. Zo'n buurtinitiatief kunt u indienen bij de gemeente. Samen kijken we of en hoe dit idee uitgevoerd kan worden en wie wat gaat doen. U kan uw idee ook met het team delen via het e-mailadres wijkgerichtsamenwerken@geertruidenberg.nl of natuurlijk gewoon wanneer het team in uw buurt is.

Buurtinitiatief

U weet zelf als geen ander hoe we de buurt tot een fijnere plek kunnen maken. U heeft misschien wel een idee over hoe het groener, mooier of veiliger kan. Om handvatten te bieden, is een stappenplan gemaakt. Komt u er niet uit? Het team helpt graag.

Het geld

Plannen uitvoeren kost geld. De buurtbewoners moeten dan bekijken op welke manier ze aan financiële ondersteuning kunnen komen. Bespreek de mogelijkheden voor onderhoud door initiatiefnemers en buurtbewoners. Het kan goed zijn, dat u geld nodig heeft om uw burgerinitiatief te realiseren. Hier kan het wijkbudget bij helpen. Voordat een burgerinitiatief in aanmerking komt voor het wijkbudget, moet u aan een aantal spelregels voldoen. Deze vindt u op de gemeentesite.