Enige weken geleden kregen de bewoners van de wijk Achter de Hoeven een brief van de gemeente over opnieuw het dossier Achter de Hoeven. Een eerdere visie van het stedenbouwkundig ontwerp was door de groep ’Behoud Natuur Achter de Hoeven’, al als volstrekt onvoldoende en fantasieloos terzijde geschoven. Enige steun bleek te komen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit(CRK), een ambtelijke commissie die door de gemeente wordt betaald. Deze commissie sprak van een onvoldoende invulling van het unieke karakter van het natuurstuk Achter de Hoeven.

Op 17 mei schreef ik als scribent van onze actiegroep een e-mail naar info@gemeentegeertuidenberg.nl, met de vraag of wij overleg met deze CRK konden hebben over ons voorstel betreffende de invulling van Achter de Hoeven, gebaseerd op een groen hart met ’natuurinclusief’ bouwen en appartementen met uitzicht over de rivier de Donge, kwaliteitsverbetering van de natuur en opening bieden tot recreatie op en rond de dijk. Tot op heden nog geen antwoord ontvangen.

Bevreemdend in het kader van de burgerparticipatie is dan wel te zien in de agenda van 28 mei dat de ambtenaar met iemand van het bureau dat de stedenbouwkundige tekeningen heeft geleverd wel aanwezig kunnen zijn bij de her-bespreking van een aangepast ontwerp. De aanpassingen hebben betrekking op andere woontypologieën. Ik heb op 30 mei van mijn verwondering hierover blijk gegeven. Ook deze mail naar hetzelfde mailadres is onbeantwoord gebleven.

Voor wie nog eens naar de uitgangspunten van het Coalitieakkoord kijkt in de nota 20220-2026 komt op bladzijde 4 al tegen de zinsnede: ’Daarom zien wij met name het belang in van een zorgvuldig doorlopen participatietraject, waarin ook de raad een rol en verantwoordelijkheid krijgt’. Ik voeg hier niets meer aan toe.

Het nieuwe plan is afgelopen week gepresenteerd. Opnieuw geen uitzicht op de rivier voor de appartementen. Volgens de wethouder omdat dat stuk van het bos een apart stuk natuur bevat. Ik wist dat niet en ben zelf gaan kijken. Ik kon het unieke van dat bosgedeelte niet zien. Maar wethouders, zeker als ze ook nog rechtsgeleerd zijn, hebben het vermogen om tussen de regels te kunnen lezen. De coalitiepartijen slikken dit soort verzinsels toch wel. Pas in 2026 zijn er nieuwe verkiezingen. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is in principe akkoord. Wat dat principe inhoudt staat er maar niet bij.

Het plan zelf is verbeterd. Gelukkig. Maar waar in de vlindertuin een U-vormig ontwerp had moeten komen, met opening naar de singel, is nu een afgesloten geheel neergezet met opnieuw afdichting naar voren en naar achteren. Alleen een WC-eend lijkt zulks te kunnen bedenken?

De nieuwe appartementen staan nu aangeschoven tegen het stuk bos van de wethouder. De afsluiting van het bos is hiermee een feit geworden. Jammer voor bos en bewoners. In de verre uithoek worden de appartementen voor de sociale woningbouw gezet. Ingedrukt tussen industrieterrein, ’bijzonder’ bos en andere appartementen. Het verdomhoekje.

Nog even iets over de vlindertuin. In de startnotitie staat het omschreven als grasland (visie februari, in de winter). Bijgevoegd de foto van de tuin anno juni 2024.

De week voordat deze foto werd genomen werd de tuin bevolkt door leerlingen van het Dongemond College met een praktische les biologie. Dezelfde dag ontmoette ik een bewoner van de Ziederijsingel, die bezig was met foto’s te maken van de rijke bloemenweelde voor zijn fotografiecursus.

Het is te hopen dat er verder inzicht komt bij onze gemeente en het plan nog iets verder wordt aangepast. Het blijft een mooie gemeente waar we trots op zijn. Wij willen dat graag zo houden.

Dr. Harry de Vries M.D., PhD, orthopedisch chirurg, lid in de Orde van Oranje- Nassau.

Thorbecke singel 22

Raamsdonksveer