Dit jaar, 2024, bestaat de lokale politieke partij Keerpunt 74 alweer 50 jaar.

In een aantal artikelen kijkt de vereniging terug op dit gouden jubileum. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd die verband houden met dit jubileum. Hierbij zullen ook de inwoners betrokken gaan worden.

Vandaag het vierde artikel in de reeks over het 50-jarige bestaan van Keerpunt 74, dat de periode uit de Geertruidenbergse politiek vanaf de herindeling op 1-1-1997 beschrijft.

Al voor de herindeling werd bekend dat de tijdelijke burgemeester van het oude stadje, Wim Letschert, de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Geertruidenberg zou worden. De provincie had misschien gedacht dat de rust daardoor zou terugkeren. De praktijk bleek echter weerbarstiger te zijn.

De eerste coalitie werd gevormd door de fracties van het CDA, Keerpunt 74 en Partij Samenwerking, maar al na vijf maanden bleek het CDA niet de betrouwbare partner te zijn die het bij de vorming van deze coalitie had voorgedaan. Na het aannemen van een motie van wantrouwen nam de VVD het stokje over, waarmee binnen de coalitie de rust was hersteld.

Over de naam van de nieuwe gemeente moest zelfs in Den Haag nog flink gesteggeld worden. Natuurlijk werd er vanuit de oude vestingstad gelobbyd om de historische naam te behouden. Dat bleek in het begin nog geen gelopen race. Dat de duur van de eerste twee bestuursperioden als wisselgeld (2 x 2,5 jaar in plaats van 1 maal 5 jaar) werd gebruikt kon niemand vermoeden maar uiteindelijk werd de naam Geertruidenberg voor de nieuw heringedeelde gemeente vastgelegd.

Wim Letschert probeerde, met zijn verzoek aan alle politieke partijen om radiostilte richting de pers te betrachten, de rust in de nieuwe gemeente te bewaren. Het gaat echter weer mis en de positie van de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Geertruidenberg wordt al snel door enkele politieke partijen ter discussie gesteld. Eind 1999 overleed hij plotseling op 45-jarige leeftijd, mogelijk aan een hartstilstand.

Opnieuw werd er een waarnemend burgemeester in de persoon van Jan Dosker, benoemd, totdat een jaar later in september 2000 Matthieu Meijer tot burgemeester werd geïnstalleerd.

Met de komst van Meijer werd de politieke rust weer enigszins hersteld alhoewel hij, maar ook zijn opvolgster Willemijn van Hees niet konden voorkomen dat er wethouders in de politieke Bergse arena sneuvelden.

Dat de wind voor Keerpunt 74 niet altijd in de zeilen stond mag ook duidelijk zijn. Na het tijdperk Blondeel nam Joop Heesters met Keerpunt 74 de touwtjes stevig in handen, maar zorgde er altijd wel voor dat de democratie gerespecteerd werd. Ondanks dat er enkele Keerpunt 74 wethouders werden geslachtofferd of zelf de conclusie trokken dat zij niet meer te handhaven waren, bleef ook na de herindeling Keerpunt 74 een belangrijke en invloedrijke partij.

Ook binnen de partij moesten er soms harde maatregelen genomen worden. Zo werd de lijsttrekker van 2018 zijn lidmaatschap ontnomen doordat hij onder andere te solistisch en zonder overleg functioneerde. Maar ondanks deze tegenslagen en impopulaire maatregelen bleef Keerpunt 74 een stabiele partij binnen de Bergse politieke arena.

In 2022 wakkerde het Bergse virus opnieuw aan. Opnieuw werd er hulp van buitenaf ingeroepen om de onderlinge verhoudingen onder de raadsleden tot normale proporties terug te brengen. De tijd zal het leren of deze inbreng voor de toekomst de nodige successen zal gaan opleveren.

Save the date: Op 27 september 2024 vindt van 17.00 tot 19.30 uur de jubileumreceptie plaats in het voormalige stadhuis, thans Stadshotel aan de Markt 36 te Geertruidenberg. Van 27 tot en met 29 september zal hier ook een tentoonstelling te bezichtigen zijn.