Dit jaar, 2024, bestaat de lokale politieke partij Keerpunt 74 alweer 50 jaar.

In een aantal artikelen kijkt de vereniging terug op dit gouden jubileum. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd die verband houden met dit jubileum. Hierbij zullen ook de inwoners betrokken gaan worden.

Vandaag het derde artikel in de reeks over het 50 jarige bestaan van Keerpunt 74, dat de roerige periode uit de Geertruidenbergse politiek beschrijft.

Altijd gesteggel in de Bergse politiek

De Bergse politiek is nooit saai geweest. De raadsvergaderingen waren soms hilarisch, maar af en toe werden de grenzen van onderling respect wel overschreden.

Voor de burgemeesters in Hollands oudste stad werd het er ook niet gemakkelijk op gemaakt. Al in 1971 gooide voormalig burgemeester J. Ch. J. Faure (1954-1971) de handdoek in de ring. Hij was het vechten moe. Met name de handelwijze van wethouder Blondeel bracht hem tot dit ontslagbesluit. Waarnemend burgemeester M.A.M. van Helvoort (1971-1972) nam het stokje over.

Burgemeester J. Grotenhuis (1972-1978) werd vervolgens de eerste burger van Geertruidenberg. Maar ook hij ondervond de kracht van wethouder Blondeel die ook toen de vergaderingen van het college van

Burgemeester en Wethouders bij hem thuis in de praktijkruimte zonder de aanwezigheid van burgemeester hield. De bestuurlijke problemen waren nog niet opgelost.

In 1978 werd opnieuw, in de persoon van de heer T.M.J. de Graaf, een waarnemend burgemeester benoemd. Hij werd dat jaar opgevolgd door een ’zwaargewicht’, de heer Arie Otto den Hartog. Amper één jaar in functie werd tegen Den Hartog al een motie van wantrouwen ingediend en aanvaard. Een andere zwaargewicht ir. W. Merkx ( voormalig burgemeester van Breda) werd door de Commissaris van de Koningin (Dries van Agt) toen ingevlogen om in Geertruidenberg de gewenste orde te handhaven en de politieke waarden en normen binnen de stadsmuren te herstellen. Den Hartog kon daardoor wel zijn ambtstermijn tot aan zijn pensionering uitzitten.

Ook het ambtelijk apparaat bleef niet ongeschonden uit het politieke strijdtoneel te komen. Gemeentesecretaris Reijnders trok aan het kortste eind om uiteindelijk opgelucht burgemeester te worden van Diessen. Iedereen vroeg zich af of het geen virus zou kunnen zijn.

En waar gingen de Bergse twisten over? Uiteindelijk over niets. De ene keer over het ophalen van oud papier de andere keer over geld aan kraamvrouwen. Het waren voornamelijk de onderlinge verhoudingen die ernstig verstoord waren en de bestuurlijke crisissen veroorzaakten.

Met de komst van burgemeester Kees Leijten werd het politiek gezien wat rustiger binnen de Bergse gemeenteraad. Bijna zes jaar heeft het er alle schijn van dat in Geertruidenberg bedaarde politici wonen. Leijten gaf aan dat zijn geheim was om alle kampen op tijd en vooraf bij elkaar te brengen en van te voren zaken politiek af te kaarten.

Voor de Bergse politiek had Leijten nog plannen om zijn carrière meer glans te geven en na ruim 5 jaar vertrok hij naar Geldrop. Wim Letschert werd zijn tijdelijk opvolger die, tot aan de herindeling, dit ambt tegelijkertijd ook in Esch vervulde. Maar met zijn komst werd de onrust weer aangewakkerd.

Misschien dat de samenvoeging op 1-1-1997 daar een kentering in zou kunnen brengen.

Save the date: Op 27 september 2024 vindt van 17.00 uur tot 19.30 uur de jubileumreceptie plaats in het voormalige stadhuis, thans Stadshotel, aan de Markt 36 te Geertruidenberg. Van 27 t/m 29 september zal hier ook een tentoonstelling te bezichtigen zijn.