Bij-vriendelijk ofwel ecologisch maaien staat met hoofdletters in het maaibeleid van de gemeente Geertruidenberg. Op die manier, zo stelt de gemeente terecht, zorgen ze voor een aantrekkelijke en kleurrijke woonomgeving, waarbij rekening wordt gehouden met bloemen en dieren. Dat laatste klopt niet helemaal, want met name de honden zijn de dupe van dit maaibeleid. Deze huisdieren zijn compleet van slag en soms zelfs getraumatiseerd door het vuurwerk dat jongeren ook nu nog steeds met grote regelmaat afsteken op uren dat de meeste mensen in bed liggen. Kort samengevat: gemeente pas het maaibeleid aan en jongeren: steek alleen vuurwerk af rond oud en nieuw. Alle hondenrassen in onze gemeente zullen jullie heel dankbaar zijn.

Door Jan Hoek

In Raamsdonkveer zijn plaatsen waar honden mogen worden uitgelaten en waar geen opruimplicht geldt. Dat wordt aangegeven door duidelijk bordjes. Het gros van de veldjes of uitlaatstroken waar die bordjes staan, worden echter niet of nauwelijks gemaaid. Fijn voor bijtjes, vlinders en andere insecten, maar een ramp voor onze viervoeters. En dat heeft te maken met grasaren ofwel harde pluimen met aan het uiteinde lange grassprieten. Grasaren komen vooral voor op velden die niet of nauwelijks gemaaid worden. Grasaren kunnen door de aanwezige weerhaken maar één richting opkruipen. De grasaar prikt in de neus, waardoor de hond snuift om de grasaar weg te krijgen. Helaas kruipt die door het snuiven alleen nog maar verder de neus in en hecht zich daar vervolgens vast. Grasaren kruipen niet alleen in neusgaten, maar ook in oren, ogen of ze blijven tussen de pootjes van de hond zitten. Het is van belang dat de grasaren op tijd verwijderd worden voordat er ontstekingen ontstaan. Dat lukt soms met behulp van een pincet, maar moet in de meeste gevallen door een dierenarts worden gedaan. Dat kost echter geld, iets wat voorkomen kan worden door een ander gemeentelijk maaibeleid op de plaatsen waar de hond graag zijn behoefte doet én mag doen zonder opruimplicht. Eerlijkheidshalve moet wel opgemerkt worden dat op plaatsen waar wel een opruimplicht geldt, lang niet alle mensen zich daaraan houden. Omwonenden zijn dat terecht ‘strontzat’.

‘Stoere’ jongeren

Vorig jaar kwam de Onderwijsinspectie met de harde conclusie dat het slecht gesteld is met de basisvaardigheden bij kinderen, zoals taal en rekenen. In een ander rapport wordt gesteld dat het bergafwaarts gaat met de sociale vaardigheden bij jongeren. Een reden zou kunnen zijn dat de jeugd tot ’s avonds laat voor overlast zorgt in woonwijken. Vaak op tijden waarop de vorige generatie allang in bed lag. Weten de ouders van nu eigenlijk wel wat hun kinderen op die tijdstippen uitvoeren op straat? De jeugd is overdag vaak niet fit genoeg om de aandacht bij de lessen te houden. Waar vroeger het vuurwerk rond oud en nieuw werd afgestoken, gebeurt dat tegenwoordig met zeer grote regelmaat het hele jaar door. Dat irriteert niet alleen heel veel mensen, maar nog veel erger de honden, omdat die over een gehoor beschikken dat veel gevoeliger is dan dat van mensen. Ze kunnen geluiden horen die ver buiten ons bereik liggen en ze ervaren de geluiden dan ook veel intenser. Door het herhaaldelijk schrikken kunnen de huisdieren getraumatiseerd raken door dat harde geluid. Vluchten, verstoppen en/of extreem trillen zijn dan instinctieve reacties. En dat door ‘stoere’ jongeren die het leuk vinden om het hele jaar door vuurwerk af te steken. Stop daarmee; het is echt niet stoer, maar vooral heel kinderachtig!