Per 1 januari 2025 gaat onze gemeente het DIFTAR-systeem invoeren. Geen vast tarief meer afhankelijk van de grootte van het huishouden maar een vast bedrag PLUS een variabel deel dat afhankelijk is van de hoeveelheid restafval en de hoeveelheid tuin- en keukenafval. Zoals ik in januari al schreef in weekblad de Langstraat ben ik het niet eens met het belasten van de groene kliko. Ik vind dit nog steeds ondoordacht, onverstandig en een straf op de zo noodzakelijke vergroening van onze gemeente, van onze leefwereld. Veel gemeenten zijn ons voorgegaan in dit nieuwe DIFTAR-systeem maar niet in het extra belasten van de groene kliko. Waarom in Geertruidenberg dan wel deze groenboete?

Als antwoord op mijn brief en extra vragen hierover die ik per mail stelde, kreeg ik als antwoord: de gemeente is ’van plan’ om gratis inzamelpunten voor tuin- en snoeiafval in de wijken te plaatsen. Het ’kan zijn’ dat dit een uitbreiding van de bladkorven gaat betekenen, maar dit is ’nog niet zeker’. Daarnaast is ook ’nog niet bekend’ in welke periode deze inzamelpunten beschikbaar zouden zijn. ’wanneer’ het onderzoek naar deze extra gratis inzamelpunten klaar is en het College een besluit heeft genomen, zullen we alle inwoners hierover informeren’. En nog een: ‘het nieuwe systeem is geen beloning voor inwoners zonder tuin of betegelde tuin. Het is op dit moment al mogelijk om tuin- en snoeiafval gratis in te leveren op de milieustraat. Dit blijft ook in de toekomst mogelijk. Vanaf 2025 willen we daarnaast (extra) gratis inzamelpunten voor tuin- en snoeiafval in de wijken plaatsen (zie vraag 1). Op deze manier hebben inwoners met groene tuinen, verschillende opties om tuin- en snoeiafval gratis in te leveren. De financiële voordelen zitten in het feit dat de inzamel- en verwerkingskosten voor GFT+e omlaag gaan. Dit financiële voordeel komt ten goede van alle inwoners van onze gemeente. Het zorgt ervoor dat we de afvalstoffenheffing beheersbaar houden’. En dan als laatste: ‘inwoners zonder tuin betalen nu mee aan de inzameling en verwerking van het GFT-afval. Met de invoering van Diftar en het tarief op GFT+e willen we de kosten voor afvalverzameling eerlijker verdelen en beheersbaar houden’.

Even de praktijk voor mij als inwoner. Ik heb een hoekwoning met een groene tuin, een groene brandgang met recht van overpad èn een geveltuintje. Best veel groen dus op niet eens zoveel vierkante meters. Belangrijk voor de biodiversiteit, verkoeling en regulering regenwater. Het is nu half mei en de tot aan de rand toe gevulde groene kliko staat klaar om aan straat te zetten. De vierde alweer dit jaar. Ik heb de klimop gesnoeid zodat de merel haar jaarlijkse nest weer kan bouwen, misschien zelfs twee. Het vijvertje waar de mussenkolonie, de mezen en de merels uit de buurt in badderen wat opgeschoond. In de brandgang het groen geknipt zodat de buurtbewoners er geen last van hebben en lavendel gezet als voedsel voor insecten. De klimroos is wat ingekort om schramloos door de voordeur te kunnen en de hop uit het gemeentelijk groenperkje geplukt want deze verstikt de hortensia’s. De fanatiek groeiende akebia tegen de voorgevel, waar het hele jaar door mussen overnachten omdat ze daar veilig zijn voor het alsmaar toenemend aantal terreurkatten, volgt als de kliko weer leeg is.

Om mijn groenboete te ontlopen moet ik dus mijn tuinafval in zakken doen en deze met de auto naar de milieustraat brengen want de gemeente weet nog niet of er jaarrond korven komen. Ik vermoed dat het blijft bij de bladkorven in het najaar waar goedwillende burgers nu al netjes het blad van het gemeentegroen in gooien. Vrijwillig en gratis. Wat er de rest van het jaar van dit gemeentegroen komt, gooien ze nu in hun eigen groene kliko. Nu nog wel omdat het ze geen extra geld kost. Komen er jaarrond korven, dan geeft dit extra kosten om te legen. Dit is bovenop de niet minder wordende kosten van de groene kliko die vanwege ongedierte regelmatig opgehaald moet worden. Of gaan burgers dit eetafval ook in de korven gooien? De ratten ook weer blij.

Het gaat me niet om de hoogte van het door de raad nog vast te stellen tarief per kilo tuin- en keukenafval. Het gaat mij om het principe. Al is het een cent per kilo, het is gewoon een boete op vergroening, een straf voor burgers die uit alle macht proberen de wereld ook voor de volgende generatie leefbaar te houden. Je kunt het nog zo leuk verpakken in ‘de vervuiler betaalt’ maar het blijft gewoon een geldstraf op vergroening en de vraag is nog maar of het daadwerkelijk geld bespaart. Profiteer van alle burgers die nu gratis en voor niets het gemeentelijk groenafval opvegen, de gemeentetuintjes bijhouden en vergroenen zonder dat het de gemeente ene rooie cent kost. Ik vraag de raad dan ook met klem om de variabele heffing op GFT-e niet door te voeren. Nu niet en nooit niet.

En die inwoners zonder tuin of met het strak betegelde IKEA tuintje mogen bij mij kosteloos op het bankje voor het huis komen zitten om de schone lucht op te snuiven en te genieten van de bloempjes en de beestjes.

Corien Sol, Geertruidenberg