Raamsdonksveer – In de raadsvergadering van 14 maart 2024 ligt de vraag voor om de termijn voor de noodopvang van asielzoekers in het Hoge Veer te verlengen tot uiterlijk 1 oktober 2024. De raad heeft op 14 december 2023 besloten om de locatie Hoge Veer zo snel als mogelijk in te zetten als noodopvang voor 35 asielzoekers uit Ter Apel voor een periode van drie maanden. Daarbij is tevens opgenomen de mogelijkheid tot verlenging per drie maanden tot uiterlijk 1 oktober 2024.

Noodopvang

Inmiddels is de noodopvang feitelijk geëffectueerd. In december 2023 zijn er 35 asielzoekers in het Hoge Veer gehuisvest. Door verlenging van de noodopvang in het Hoge Veer geven we invulling aan het dringende verzoek vanuit het Rijk met betrekking tot de opvang van vluchtelingen en dragen we bij aan humane opvang van vluchtelingen.

Het Hoge Veer

Sinds 1 juni 2022 vangt de gemeente Geertruidenberg Oekraïense ontheemden op in het Hoge Veer in Raamsdonksveer. Op dit moment verblijven er 149 Oekraïense vluchtelingen in het pand. Het Hoge Veer voorziet in kamers voor 2 of 4 personen met een eigen toilet en douche. Men kan zich terugtrekken wanneer daar behoefte aan is en heeft een eigen plek. Door vluchtelingen op te vangen in het Hoge Veer in plaats van in bijvoorbeeld een sporthal beogen we humane opvang.

Behapbaar

De opvang van 35 personen is voor een gemeente van onze omvang goed behapbaar. Zowel voor de ambtelijke organisatie, als voor de omwonenden en de lokale gemeenschap. Ook voor het waarborgen van de veiligheid wordt dit als een gepast aantal beschouwd. Het gaat goed. Inwoners geven ook aan met deze groep (voornamelijk gezinnetjes en geen alleenstaande mannen) geen problemen te hebben.

Thuisvester

Het Hoge Veer is in eigendom van Thuisvester. De gemeente heeft met Thuisvester afgesproken dat het pand gebruikt mag worden voor de opvang van Oekraïense ontheemden tot 1 oktober 2024. Ditzelfde geldt inmiddels eveneens voor noodopvang voor 35 asielzoekers op de derde verdieping. Tot nu toe is op geen enkele wijze sprake van enige vorm van overlast. Het is bekend dat in andere gemeenten het samen huisvesten van asielzoekers en Oekraïense ontheemden goed verloopt. In de praktijk is dit tot nu toe bevestigd.

Financiën

De kosten voor de uitvoering van de noodopvang komen geheel voor rekening van COA, vanuit het perspectief dat COA in Nederland verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. De hiervoor geldende vergoeding, gebaseerd op de in 2023 vastgestelde norm bedraagt € 150 per bed per nacht.

Morgen!

En hoe ná 1 oktober 2024? Wellicht kunnen de 194 gemeenten die al 10 jaar geen asielopvang bieden, aantreden. De onlangs aangenomen spreidingswet biedt daartoe -al dan niet verplicht- de mogelijkheden.

Namens de fractie van Morgen!

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1