De sociale huurwoningmarkt staat nog steeds onder druk en er is sprake van krapte. Met name jongeren hebben het moeilijk. Tevens valt op dat alle doelgroepen die een sociale huurwoning zoeken, in omvang blijven toenemen. Een grotere groep personen kan en wil aanspraak maken op een sociale huurwoning. De afgelopen jaren heeft het College zich met Thuisvester ingespannen om beleid te maken, dat ervoor zorgt dat de kansen voor alle doelgroepen verbeteren, en dan met name voor de doelgroepen die momenteel weinig kans op een woning maken. Dat staat in een Raadsinformatiebrief.

Rapportage

Jaarlijks rapporteert Thuisvester over de stand van zaken rond verhuur van hun woningen via Klik voor Wonen. Dat gebeurt door een kengetallenrapportage. De cijfers over 2023 over woningzoekenden gaan over mensen, die momenteel in onze gemeente wonen. Dat houdt niet in, dat die mensen ook echt zoeken naar een woning binnen onze gemeente. Zij kunnen namelijk reageren op woningen in het hele werkgebied van Klik voor Wonen (West-Brabant).

Actief

We spreken van een actief woningzoekende, als die in de afgelopen 12 maanden minimaal 12 reacties via Klik voor Wonen heeft ingediend. Meer dan de helft van de actief woningzoekenden bestaat uit personen tot en met 34 jaar oud. Ook is het grootste deel van de actief woningzoekenden alleenstaand.

Inschrijfduur en zoektijd

De inschrijfduur is de tijd tussen de inschrijving van een persoon op Klik voor Wonen en een verhuring. De gemiddelde zoektijd zakt ten opzichte van vorig jaar. De inschrijfduur in Geertruidenberg ligt 1,2 jaar lager dan in het totale Klik voor Wonen-gebied. Dit gemiddelde ligt lager omdat personen die op basis van maatschappelijke binding volgens de huisvestingsverordening een woning toegewezen krijgen, vaker een kortere inschrijfduur hebben. In 2023 stijgt het aantal verhuringen ten opzichte van 2022. Het verschil was 17. Het grootste aandeel woningen is verhuurd aan woningzoekenden in de leeftijdscategorie van 23 tot 34 jaar (35%). Dit komt overeen met het onderdeel ‘Woningzoekenden’ daarin is dat de grootste leeftijdsgroep, die actief is op Klik voor Wonen.

Toewijzen

De meeste woningen zijn toegewezen aan eenpersoonshuishoudens en aan huishoudens met een primair inkomen. Deze trend is al langer zichtbaar in de gemeente en in het totale Klik voor Wonen-gebied. Het aantal keren dat een woning bemiddeld is in 2023 is 55. De grootste reden van bemiddeling waren vooral maatwerk en huisvesting van statushouders.

Slaagkans

Veel woningzoekenden reageren regiobreed. In het Klik voor Wonen-gebied waren er in 2023 in totaal 130.093 reagerende woningzoekenden, bijna 30.000 meer dan vorig jaar. Van al deze unieke woningzoekenden heeft 6,6% minimaal 1 keer gereageerd op een woning in onze gemeente. De slaagkans binnen gemeente Geertruidenberg ligt op 1,3%. Dat betekent dat 1 op de 77 reagerende woningzoekenden na één of meerdere reacties ook echt een woning kreeg. De slaagkans voor senioren ligt over het algemeen veel hoger dan het gemiddelde. Voor jongeren ligt de slaagkans, ondanks dat zij veel en breed reageren, lager. Wel is de slaagkans van jongeren tot 23 jaar iets verbeterd. Dit komt doordat Thuisvester in 2023 woningen tot de kwaliteitskortingsgrens (€452,20 in 2023) heeft gelabeld voor deze doelgroep tot 23 jaar.

Huisvestingsverordening

Sinds 2022 hebben wij een huisvestingsverordening waardoor Thuisvester maximaal 25% van de vrijkomende sociale huurwoningen publiceert met voorrang voor woningzoekenden met maatschappelijke binding. In 2023 publiceerde Thuisvester 24,7% (40 stuks) van de woningen met voorrang voor inwoners met binding. 35 woningen daarvan werden ook echt op basis van deze voorrang toegewezen. De 5 resterende woningen zijn zonder binding toegewezen: bij één woning waren er geen kandidaten met binding, de overige vier zijn door kandidaten met binding geweigerd omdat de omgeving of de woning niet beviel of vanwege persoonlijke omstandigheden.

Loting

Er is in 2023 geëxperimenteerd met loting, maar er is besloten na evaluatie om het experiment niet voort te zetten, omdat de toewijzingen niet direct bijdragen aan de slaagkans van jongeren en jongvolwassenen uit de eigen gemeente.

Portefeuillehouder Hein de Jongh laat de Raad weten dat het College zich ook in de komende jaren samen met Thuisvester blijft inspannen voor de verschillende doelgroepen en voor het behoud van balans op de woningmarkt.