Gemeente Geertruidenberg – In de raadsvergadering van 1 februari 2024 kwam het Programma Wonen 2024 aan de orde. Daarmee heeft de gemeente als ambitie om passende, toekomstbestendige huisvesting voor de juiste doelgroep op de juiste locatie voor de juiste prijs te creëren. Het voorstel werd vergezeld van een 28 pagina’s tellende bijlage waarin het woonbeleid voor de komende jaren wordt gepresenteerd. Een rapport met veel informatie, waarin wij op zoek gingen naar de huisvesting van onze ouderen.

Cijfers

Tellingen uit 2022 wijzen uit dat er in onze gemeente 30% huishoudens 65 plus zijn. Rond 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland haar hoogtepunt. De grijze druk zal dan 43 procent zijn. Daarna neemt die druk af, omdat de naoorlogse generatie dan overleden zal zijn. De daling zal echter niet sterk zijn. Dat komt, omdat de levensverwachting sterk toeneemt. Het aantal 80-plussers groeit zo sterk dat in 2050 er drie keer zoveel zullen zijn als nu. Meer dan 70% van de kinderen die vandaag geboren worden, zullen ooit negentig kaarsjes mogen uitblazen. De bevolking van Nederland groeit als de optelsom van het geboorteoverschot en het migratiesaldo positief is. Vanaf 1950 was het relatieve geboorteoverschot nog 15,2. Op 1 januari 2018 was dit nog maar 1,1.

Simpel gezegd, er worden erg weinig kinderen geboren om voor de toenemende aantallen ouderen te zorgen. Maar dat is een ander probleem.

Doorstroming

Met de grootschalige hervormingen in de ouderenzorg van 2015 werden de verzorgingshuizen, ook wel bejaardenhuizen genoemd, afgeschaft. Ouderen wilden ook langer thuis blijven wonen en het kabinet Rutte II dacht daarmee miljarden te besparen. Wat blijkt nu? Thuis wonen met een zorgbehoefte is een probleem. Het huis blijkt niet geschikt voor zelfstandig wonen zonder voorzieningen. De woningmarkt is op slot geschoten. Talloze ouderen zitten (gevangen) in hun te grote (eensgezins) woningen. Er is geen of nauwelijks nog doorstroming op de woningmarkt. Waar moeten onze oudere medemensen naar toe?

Mogelijkheden

Internet biedt een scala aan mogelijkheden voor wat betreft woningen voor ouderen: senioren-, levensloopbestendige-, aanleun- en mantelzorgwoningen. Het zijn er veel te weinig maar de mogelijkheden zijn er wel. Kleinschalig wonen, in een woongroep of in een zorgcomplex of in een modern hofje. Zo’n hofje noemen we een knarrenhofje (een beetje oneerbiedig over onze ouderen). Inmiddels zijn er ook al verschillende nieuw gebouwd in een zevental gemeenten in Nederland. En in tientallen gemeentes liggen ver uitgewerkte plannen hiervoor. Zoals gezegd: knarrenhofjes voor senioren zijn één manier om de doorstroming te versnellen en aan de specifieke woonwensen van ouderen te voldoen.

Gemeente Geertruidenberg

Er zijn in onze gemeente wel voorzieningen voor ouderen. Bijvoorbeeld appartementen in verzorgingstehuizen (Het Hoge Veer). De Godshuizen met hun kleurrijke historie. De Leohoeve in Raamsdonk. De Antonetta hoeve in Raamsdonksveer. We hebben in onze gemeente dus voorzieningen, maar lang niet genoeg. Met in ons achterhoofd de oplopende vergrijzing richting 2040, zou het een voortreffelijk idee zijn om ook in onze gemeente zogenaamde knarrenhofjes te gaan realiseren.

Morgen!

Wat zou het leuk zijn om straks uit een alternatieve woonvorm voor ouderen te kunnen kiezen. Wel zaak om daar nu al mee te beginnen.

Namens de fractie van Morgen!

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1