Als het aan Igor van Nunen (Lijst van Nunen) ligt, dan stappen we per 1 juni over op een ander vergadermodel. Samen met de fracties Gemeentebelangen en SVP dient hij een initiatiefvoorstel in om het huidige vergadermodel te vervangen door een op het oog oude bekende, met model met commissies.
Effectief en daadkrachtig
Begin vorig jaar werd overgestapt naar het BOB-model met ‘de Raad luistert, de Raad debatteert en De Raad besluit’. In juli werd het model door een werkgroep geëvalueerd en op verzoek van de Raad maakte de Griffie in augustus een overzicht van zowel het BOB-model als het Commissie-model. Het presidium besloot in september om door te gaan met het huidige model. Maar volgens Van Nunen is bij bijeenkomsten gebleken dat bij meerdere College- en Raadsleden de behoefte leeft aan een effectiever en daadkrachtige bestuur. Het Commissiemodel zou daaraan een bijdrage kunnen leveren.
Betere verhoudingen
Doel van het initiatiefvoorstel Commissies is te komen tot betere verhoudingen en meer effectieve informatieoverdracht tussen Raad, College en ambtelijke organisatie. In het model is ruimte voor inbreng en participatie van bewoners en ondernemers.
Drie commissies
Het initiatiefvoorstel gaat uit van drie commissies: de commissie Financiën en Bestuur, commissie Samenleving en de commissie Ruimte en Duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de commissies de Raad advies geven. Bij grote maatschappelijke onderwerpen of opgaven kan de Raad gebruik maken van het Rondetafelgesprek, dat zowel in de Raadzaal als buiten het gemeentehuis kan worden gehouden. Daarmee zou dat fenomeen weer terugkomen.
Opzet en uitvoering
Het initiatiefvoorstel beschrijft een vierwekelijkse vergadercyclus en staat uitgebreid stil bij de voor- en nadelen. De drie fracties die het initiatiefvoorstel ondertekenden zetten in op behandeling in ‘de Raad debatteert’ van 29 februari met een besluit in de Raad van 14 maart. Bij een positief besluit mikt men op invoering van het ‘Commissiemodel’ in juni dit jaar.