Gemeente Geertruidenberg – Sinds 2022 is Tommie Mertens onze wethouder. Op de gemeentewebsite leest u dat hij een tweetal opgaves heeft: leefbaarheid en duurzaamheid. Daaronder vallen verkeer, mobiliteit, openbare ruimte, wijkgericht samenwerken, afval en DIOR (duurzame inrichting openbare ruimte). Waar houdt onze wethouder zich zoal mee bezig? Hij voert de besluiten van de gemeenteraad uit en de wetten en regelingen van het Rijk en de provincie, waarbij momenteel vooral de nadruk op verduurzaming ligt.

Van het gas af

In de jaren ’60 maakte Nederland ook al een energietransitie door. Toen zijn hele dorpen in een paar jaar afgestapt van de olie- of kolenkachel. Gas wat opgepompt werd in Slochteren (Groningen) zorgde ervoor dat geheel Nederland van deze brandstof voorzien werd.

Ook nu hebben we te maken met een energietransitie! Fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool) stoten broeikasgassen uit wat leidt tot klimaatverandering. De taak van Mertens hierbij is de transitie van het gas af in de gemeente Geertruidenberg. Dat is een hele operatie en een wettelijk traject, echter is dit niet zomaar uitvoerbaar vanwege achterwege blijvende wetgeving. Belangrijk in deze energietransitie is dat woningen goed geïsoleerd zijn, want energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Daarom verstrekt de gemeente subsidies om daarbij te helpen.

Regionale tafel

Het plan wordt uitgewerkt om de energie die door de windmolens op zee wordt opgewekt aan land te brengen. Daar gaan Moerdijk en onze gemeente een rol bij spelen. Niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de elektriciteitsinfrastructuur die al sinds jaar en dag in en rond onze Amercentrale aanwezig is. Technisch is daar nog wel wat bij nodig, zoals een converterstation. Daarnaast is moet het hoogspanningsnet verzwaard worden wat betekent dat de bestaande hoogspanningsstations uitgebreid zullen worden.

Voor dergelijke klussen zul je de belangen van de gemeente moeten dienen en bekijken of en hoeveel compensatie er bestaat bij zo’n grote deelname in de landelijke energievoorziening.

DIOR

Duurzame inrichting openbare ruimte (DIOR) gaat iedereen aan. De energietransitie, een klimaatadaptieve inrichting, de druk op de woningmarkt en mobiliteitsopgaven leggen flinke claims op de schaarse ruimte in (stedelijke) gebieden. Tegelijkertijd willen we de kwaliteit van de leefomgeving verhogen door meer groen aan te leggen en de CO2-uitstoot te verminderen. We willen en moeten veel, maar hoe ziet die straat van de toekomst eruit? Dat is wat in DIOR beschreven wordt.

Maar waar moeten we dan aan denken? Een voorbeeld is groen in de woonwijk. Langere tijd had groen in de woonwijk vooral esthetische waarde, het moest vooral mooi zijn. Tegenwoordig zijn er veel studies gedaan naar onder andere de effecten van groen op je gezondheid. En wat blijkt. Hoe groener je wijk hoe (mentaal en fysiek) betere gezondheid.

Als gemeente hebben we dan ook wat te winnen. We hebben in onze binnenstedelijke ruimte relatief weinig groen. We denken dan ook aan de 3-30-300 regel. Dit is een internationaal feitenrelaas wat aangeeft dat de ideale woonwijk voldoet aan de volgende drie groencriteria:

1) Dat je vanuit een huis minstens 3 bomen ziet.

2) Dat er 30% bladerdek is in een wijk

3) En dat iemand maximaal 300 meter van een park verblijft.

Dit kan misschien niet overal. Hoe pas je dit dan toe en hoe ga je hiermee om? Dit zijn vragen voor de wethouder waar hij mee aan de slag kan gaan.

Agenda

Nog deze maand komt het sluipverkeer (verkeer en mobiliteit) in Raamsdonk op de agenda. Een onderwerp waar wethouder Mertens voor aan de lat staat.

Hij zit aan tafel bij Rijkswaterstaat, die de komende jaren helemaal los gaan op ons knooppunt Hooipolder, waarbij je geen helderziende hoeft te zijn om te beseffen, dat deze werkzaamheden hun wissel gaan trekken op alle omliggende dorpen rondom knooppunt Hooipolder.

Morgen!

Onze wethouder Tommie Mertens zit bij vele instanties aan tafel zoals; Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Binnenlandse zaken en koninkrijkrelaties (BZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IW), maar ook bij veel Regionale clubs en de Provincie. Hij is een harde werker met veel kennis van zaken en heeft een uitgebreid netwerk. We zijn nu halverwege deze periode en we zijn goed op weg naar een duurzaam en groen Geertruidenberg. We wensen hem veel succes met de grote opgaven die liggen te wachten de aankomende periode.

Namens de fractie van Morgen!

Anke Voulon, Peter Verschuren en Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1