Er wordt op diverse fronten veel gepraat over jeugdhulpverlening, maar de jongeren en hun omgeving worden er voorlopig nog niet veel wijzer van. Te veel jongeren en hun problemen wachten op een goede professionele aanpak. Gemeenten van jeugdhulpregio West Brabant Oost (WBO) hebben het strategieplan ‘Dichtbij en op maat’ vastgesteld om de regiovisie Jeugdhulp mee uit te voeren. Maar de uitvoeringsagenda is nog niet helemaal klaar. Verantwoordelijkheidsverdeling is een van de belangrijkste thema’s die nog moeten worden uitgewerkt. Dat kost meer tijd. Dat staat in een informatiebrief die wethouder Van Rooij naar de Raad stuurde.

Dichtbij

De vijf gemeenten van de regio West-brabant Oost willen een jeugdhulpstelsel, waarin kleine problemen klein blijven en grote problemen juiste aandacht krijgen. Thuis ligt de sleutel, in de eigen omgeving, met eigen regie voor ouders. De gemeenten hebben bij de herinrichting van het stelsel een regierol en kiezen voor strategisch partnerschap om de Regiovisie te realiseren.

Stand van zaken

In de uitvoeringsagenda staat de strategie naar 2025 en een doorkijk naar 2030. Er is beschreven wat nodig is om de beoogde verandering te bereiken. De uitvoeringsagenda is bijna klaar. De vraag over het verdelen van de verantwoordelijkheid en de opdracht aan de aanbieder die straks als strategisch partner de jeugdhulp in een stevig lokale team aanpakt, vraagt om uitwerking. Dat gebeurt samen met maatschappelijke partners zoals jeugdhulpaanbieders, maatschappelijk werk en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Daarnaast vraagt ook het onderwerp welke risico’s zijn er en hoe moet daarop gestuurd worden, nog aandacht.

Verdieping

Voor die verdieping en uitwerking wil het college meer tijd nemen. Parallel aan de afronding van de uitvoeringsagenda loopt gewoon door het onderzoeken en opstarten van een pilot en het governancetraject. Nadat de uitvoeringsagenda is afgerond, wordt die ter besluitvorming aan de colleges van Regio WBO voorgelegd. Wethouder van Rooij schrijft namens het College dat er uiteraard ook wordt doorgegaan met de andere ontwikkelopgaven vanuit de regiovisie zoals het stevig positioneren van jongerenparticipatie, de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp verder verstevigen en het normaliseren.

Planning

De voorgestelde aangepaste planning ziet er als volgt uit:

- Uitwerken verantwoordelijkheidsverdeling en beheersvraagstuk als onderdeel van de uitvoeringsagenda en voorgelegd aan de colleges (1e kwartaal 2024).

- Stapsgewijs in gesprek gaan met maatschappelijke partners over verantwoordelijkheidsverdeling.

- Dit heeft effect op de planning van contractering. Over het gevolg daarvan voor de inkoop van jeugdhulp in 2025 wordt de Raad later geïnformeerd.

- In 2024 wordt bekeken welke pilots opgestart kunnen worden om te werken via de nieuwe werkwijze.

- In 2024 wordt het governancetraject met de raden doorlopen.