Tijdens de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 hebben wij als GemeenteBelangen gepleit voor Nieuwe Democratie waarmee we ons onderscheiden van alle andere partijen. We stelden een reeks aan participatie- en inspraakvormen voor, waardoor de invloed van burgers op het bestuur van hun stad structureel wordt verbeterd.

Voor ons stond het bevorderen van de inspraak en zeggenschap van onze inwoners voorop. Dat betekent dat we steeds in open dialoog met de samenleving staan, dat beleid en besluiten in overleg met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden worden genomen en dat inwoners via referenda en volksinitiatieven desgewenst het laatste woord hebben. Óók als dit schuurt met onze eigen visie. Indien uit een participatietraject blijkt dat bewoners en belanghebbenden iets anders dan wij willen, zijn we bereid om ons stemgedrag aan te passen. Politiek van onderop. Gemeentebelangen houdt voeling met wat er leeft onder de bevolking. We zijn aanspreekbaar, trekken de wijk.

Burgerzeggenschap

GemeenteBelangen is groot voorstander van de verruiming van de invloed van de burgers op het bestuur van de stad. De gemeente moet meer ambitie tonen in het streven burgers te betrekken bij de besluitvorming. Te vaak beweegt participatie en inspraak zich slechts op het niveau van informeren en consulteren. Wij waren ook voorstander voor de invoering van wijkraden om de afstand naar onze inwoners te verkleinen en snelle communicatie tussen overheid en inwoners te verbeteren via WhatsApp.

Helaas kwamen afgelopen week de tekortkomingen van het college weer aan het licht. De kruitdampen voor een AZC op Hermenzeil zijn amper opgetrokken en voordat een gedegen onderzoek is opgestart werden we ‘verrast’ met een nieuw voorstel voor de opvang van 35 asielzoekers in voormalig zorgcentrum ’t Hoge Veer. Omwonende werden op 14 december per brief door de Gemeente geïnformeerd en medegedeeld dat diezelfde avond de raad hierover in debat zou gaan en mogelijk dezelfde avond een besluit. Afgezien de vraag of dit verstandig is om deze groep onder te brengen naast de Oekraïense vrouwen en kinderen die er nu zijn ondergebracht, stoort het GemeenteBelangen de snelheid waarmee dit voorstel wordt gebracht. Het gebrek aan burgerparticipatie en het ontnemen van gedegen inspraak en voorbereiding voor direct omwonenden. Ook kwalijk hoe coalitiepartijen als Morgen en Lokaal+ sentimentele besluiten laten prevaleren boven het welzijn van onze eigen inwoners. De wachtlijst voor een huurwoning bedraagt momenteel 14 jaar. Mensen die een beroep doen op de Voedselbank is groter dan ooit. Meer dan 2.000 mensen tekenden de petitie afgelopen week, enkele duizenden inwoners volgden het debat via de SLOG en een paar honderd gaven blijk van hun bezorgdheid tijdens de raadsvergadering en een zevental insprekers hebben getracht de meerderheid van de raad op andere gedachten te brengen en tegen te stemmen. Helaas werd hun oproep niet gehoord en stemden alleen Keerpunt 74, VVD, Igor van Nuenen en GemeenteBelangen partijen tegen het voorstel. Dit mocht dan lijken op een democratisch proces, maar dit besluit is minachting van onze eigen deels kwetsbare bewoners en de met liefde opgevangen Oekraïense vluchtelingen. Het college lijkt zich bovenmatig te willen inspannen voor de regio in plaats van de eigen inwoners. Voor alle duidelijkheid GemeenteBelangen is voor de opvang van mensen in nood, mits dit niet ten koste gaat van onze eigen inwoners. Die afweging is door ons gemaakt ten aanzien van Hermenzeil en nu ook voor ’t Hoge Veer.

Een gemeenteraadslid is een volksvertegenwoordiger en moet de inwoners vertegenwoordiger. Heeft contact met de bevolking om te weten wat er speelt. Zo kan hij/zij bij het nemen van besluiten de belangen van de inwoners goed afwegen. Dat is precies waarvoor GemeenteBelangen strijdt en blijft strijden. Samen voor Elkaar!

Wilt u ons steunen wordt dan lid van GemeenteBelangen en meldt u aan via onze sociaals. Desondanks wensen wij iedereen fijne en gezellige kerstdagen.