Geertruidenberg – Afgelopen donderdag 14 december 2023 werd er in de raadsvergadering een positief besluit genomen over de noodopvang in het Hoge Veer van 35 asielzoekers voor een periode van 3 maanden. Met de mogelijkheid tot verlenging van 3 maanden tot uiterlijk 1 oktober 2024. Het tekort aan opvangplekken en een tekort aan woningen voor statushouders leidt tot schrijnende situaties in Ter Apel. Gemeenten worden opgeroepen om hun bijdrage te leveren aan deze opgave. Geertruidenberg kan op zeer korte termijn bijdragen aan humane opvang door 35 noodopvangplekken in het Hoge Veer beschikbaar te stellen voor asielopvang.
Regio
Maandag 11 december heeft de burgemeester van Oosterhout, als coördinerend burgemeester voor de Baronie, alle Baroniegemeenten gebeld met het verzoek om noodopvang te realiseren voor asielzoekers. Locaties die snel te openen zijn en kunnen dienen als overbrugging. We geven hierbij invulling aan het dringend verzoek vanuit het Rijk. Het Rijk dat zelf eens wat haast moet maken met de spreidingswet! Als die wet er is, dan moeten alle gemeenten een steentje bijdragen aan de opvang. Momenteel vangen 185 van de 342 gemeenten géén asielzoekers op. En deze asielzoekersloze gemeenten zijn niet bepaald de armste van het land!
Behapbaar
De opvang van 35 personen is voor een gemeente van onze omvang goed behapbaar. Zowel voor de ambtelijke organisatie, als voor de omwonenden en de lokale gemeenschap. Ook voor het waarborgen van de veiligheid wordt dit als een gepast aantal beschouwd.
Hoge Veer
Momenteel wonen er 149 Oekraïners in het Hoge Veer, waarvan Thuisvester de eigenaar is. Met hen is afgesproken dat deze locatie tot 1 oktober 2024 dient als opvanglocatie voor vluchtelingen. Daarna wordt het gebouw gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. De komst van de 35 vluchtelingen met een andere achtergrond zou impact kunnen hebben op de huidige bewoners. Ervaring van andere gemeenten leert ons dat het samengaan goed kan verlopen. Mocht er sprake zijn van escalatie dan zullen daar passende maatregelen op genomen worden. Hetgeen in het uiterste geval uitplaatsing betekent.
Communicatie
Met stoom en kokend water is het besluit tot stand gekomen. Dat gaf begrijpelijk commotie onder de omwonenden, die donderdag eind van de middag een brief kregen van de gemeente met het bericht over de noodopvang bij hen voor de deur. Direct regeert angst en woede bij dergelijke berichten. Angst voor de vrouwen en kinderen, voor criminaliteit en overlast. De vraag welke doelgroep er komt is onbekend, maar in de perceptie van de ongerusten zijn het jonge, alleenstaande testosteronbommen. Als je zo binnenkomt, sta je al met 1-0 achter. Donderdagavond werd er na een vaak verhitte discussie toch besloten om het verzoek voor noodopvang van de 35 asielzoekers te honoreren. Er waren 17 raadsleden, waarvan er 9 voor stemden en 8 tegen. Complimenten voor Leon Hooijmaijers die, als plaatsvervangend voorzitter, onder de gegeven omstandigheden rustig bleef en de vergadering adequaat tot een goed einde bracht.
Morgen!
Na het afserveren van AZC locatie Hermenzeil een paar weken geleden was er ondanks de teleurstelling bij het college hierover, toch een positief gevoelen in de raad. De afwijzing ging immers over de locatie, niet over de mensen (asielzoekers). Nagenoeg de hele raad dacht er zo over. Hoe snel kan het gaan? Donderdag bleek bijna de helft van de raad van gedachten veranderd te zijn en tegen de komst van de 35 te zijn. Wij van Morgen! vertrouwen erop dat het stof rondom de noodopvang snel neerdaalt.
Namens de fractie van Morgen!
Anke Voulon
Peter Verschuren
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl
FB/Insta: @morgeningeertruidenberg
X: @morgengeertrui1