Raamsdonk - Vrijdag 17 november 2023, na het overleg met 7 buurtbewoners, was het voor ons van Morgen! duidelijk: er komt geen ACZ op locatie Hermenzeil. Dat wij vanaf het begin twijfels hadden over deze opvanglocatie was duidelijk. Tegenover een defensie-oefenlocatie en aan het water.

Wij stemden in januari 2023 in met een onderzoek naar de mogelijkheden van deze locatie. In oktober bezochten we met de raad het AZC in Oisterwijk. Het openingsgesprek met de burgemeester was goed. Over het tweede deel met de medewerkers van het AZC hadden we gemengde gevoelens. Vrijdag de 17e hebben we de knoop doorgehakt: geen AZC op Hermenzeil.

Schaamte

Het is om je ogen uit je hoofd te schamen met dit aanbod. We willen een kleine 200 asielzoekers verwelkomen in onze gemeente. Samen met het COA hebben we een prachtige huisvestingslocatie geregeld. Aan de uiterste rand van onze gemeente, een poldergebied grenzend aan Waspik, zover mogelijk weg van de bewoonde wereld. Schaamte, omdat wij hiermee niet de indruk wekken dat de vluchtelingen zich welkom voelen. Ze mogen komen, maar vooral niet zichtbaar zijn. Als het even kan ook maar niet in de buurt van onze centra.

Financieel

We gaan een overeenkomst sluiten met het Rijk (COA) voor deze actie. Echter wij willen graag dat de vorige overeenkomst met het Rijk (Justitie) eerst wordt afgehandeld. We hebben nog een groot bedrag tegoed in verband met het afhandelen van de criminele toeristische functie van Hermenzeil een jaar of 7 geleden. Het te vestigen AZC wordt, binnen de hekken, gefinancierd door het COA. Maar er zullen ook kosten zijn buiten de hekken. Hoeveel gaat het busje kosten dat op en neer moet gaan rijden? En alle andere maatregelen waarom gevraagd wordt; Morgen! denkt aan verbetering van de wegen, verlichting, camera’s, extra hekken en voorzieningen in de polder. Die komen allen voor rekening van de gemeente.

Bereikbaarheid

Als er al gezinnen komen op het Hermenzeilterrein, hoe komen de kinderen dan op school? In Raamsdonk? Kan de school dat aan? De bewoners moeten naar de winkels kunnen om eten te kopen en persoonlijke verzorgingsproducten; naar de dokter, het consultatiebureau en de bibliotheek voor de Nederlandse les. Begeleiding, al dan niet vrijwillig, van de vluchtelingen zal makkelijker gaan als ze niet zover zijn weggezet.

De cijfers

In 2022, toen de oorlog in de Oekraïne begon, vluchtten vele mensen daar weg. Ook naar Nederland. In Geertruidenberg was de doelstelling om 90 Oekraïners op te vangen. Er wonen er nu 170 in het oude Hoge Veer. Voor wat de verplicht te plaatsen statushouders betreft, hebben we tot nu redelijk aan onze verplichtingen voldaan. Voor 2023 moest de gemeente 25 mensen huisvesten, waar er nog 6 van moeten worden geplaatst. Voort het eerste halfjaar 2024 staan er 24 nieuwe statushouders op de rol. En dan de asielzoekers: de doelstelling was 75 mensen. Er werd een overeenkomst opgetuigd tussen de COA en de gemeente voor maximaal 200 op Hermenzeil. Kijkend naar de cijfers voldoet Geertruidenberg meer dan aardig aan de gestelde eisen.

Alternatieve locatie

Voor de goede orde, wij van Morgen! zijn vóór de opvang van vluchtelingen. Daarvoor hebben we een AZC nodig. Dichter bij het centrum, zodat onze voorzieningen goed (te voet) bereikbaar zijn. In de buurt van een busstation. En het belangrijkste: een huisvesting voor maximaal 75 personen. Een gebouw dat later voor andere bewoning kan dienen. Immers dan kunnen we die ACZ locatie na 5 jaar een herbestemming geven. Dat is een duurzame investering. We zullen de door ons gewenste locatie bespreken met de rest van de raad en het college.

Morgen!

Wij willen vluchtelingen op een humane manier in onze gemeente verwelkomen en hen in overleg met onze inwoners een plekje kunnen geven.

De fractie van Morgen!

Anke Voulon, Minie van de Weerd en Peter Verschuren.

www.morgeningeertruidenberg.nl

Insta/FB: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1