De Raad trekt de stekker uit het project AZC Hermenzeil. Het stond niet op de agenda van de Raadsvergadering, maar toch besloot de Raad dat er géén AZC (asielzoekerscentrum) komt op Hermenzeil. Dat besluit kwam er, nadat de fractie van Keerpunt gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om aan het einde van de vergadering een ‘motie vreemd’ in te dienen tegen een AZC op Hermenzeil. De Raad is niet tegen een asielzoekerscentrum, maar niet op Hermenzeil. De Raad wil zoeken naar een andere plaats voor een meer kleinschaliger opvang.

Nu ineens

Lang had de Raad de overtuiging, dat aanwijzen van een asielzoekerscentrum op Hermenzeil een zaak van het College was. Dankzij de griffier, -wiens taak het is de Raad te ondersteunen-, kreeg de Raad in de afgelopen dagen te horen, dat het aanwijzen van de plaats voor zo’n asielzoekerscentrum, toch echt een verantwoordelijkheid is van de Raad. Daarop besloot Keerpunt bij monde van Eric van Oosterhout een motie vreemd in te dienen. Daar was achter de schermen ook binnen de coalitie overleg aan vooraf gegaan.

‘Motie vreemd’

Het onderwerp stond dus niet op de agenda van de Raadsvergadering. De fracties kunnen dan via een zogenoemde ‘motie vreemd’ een onderwerp aan de orde stellen. Dat deed Keerpunt. “Trek de stekker uit het project” vond Keerpunt. Daarmee maaide het gras voor de voeten weg van Gemeentebelangen. Die fractie ontpopte zich vooral op social media tot groot tegenstander van een AZC op Hermenzeil. Een petitie tegen het AZC werd door hen gepromoot en naar verluid tekenden 2.000 mensen. “De motie is voor mij prematuur”, vond Cocky Bouwens (Lokaal+). Hij wil dat de vergadering maandag toch door gaat.

Ongeschikt

In de ‘motie vreemd’ liet Keerpunt weten Hermenzeil ongeschikt te vinden als opvangplek voor asielzoekers (AZC). De fractie wees op vele berichten op social media, de online petitie, grote opkomsten tijdens Raadsvergaderingen en persoonlijke gesprekken met inwoners. De fractie concludeerde dat draagvlak onder onze inwoners voor een AZC op Hermenzeil zeer laag is. “Hermenzeil is niet geschikt. Daarmee is niet gezegd dat we geen vluchtelingen willen opvangen”, verduidelijkte Van Oosterhout. “Is het humaan mensen daar op zo’n klein stukje grond op te sluiten”, vertolkte Leon Hooimaijers de mening van het CDA. “Hermenzeil schiet tekort”, vond Patrick Duijzer (VVD).

Verkiezingen

Keerpunt haalde ook de verkiezingsuitslag van in onze gemeente aan. Daaruit blijkt dat de PVV harder stijgt dan in omliggende gemeenten. “Wederom een duidelijk signaal van onze inwoners”, vond Eric van Oosterhout, fractievoorzitter van Keerpunt. In een reactie liet daarop een emotionele Maj op de Laak (Lokaal+) weten, dat juist dit soort uitlatingen haar veiligheidsgevoel in Nederland aantasten”: “Het maakt me verdrietig hoe de vluchteling wordt behandeld. We horen te weinig van mensen die ‘voor’ zijn”. John Langermans (Gemeentebelangen) haalde eveneens de verkiezingsuitslag aan. Na enige discussie liet Van Oosterhout weten die passage uit de motie te schrappen.

Draagvlak

Er is voor een AZC op Hermenzeil volgens Keerpunt zowel vanuit rechts als links fikse weerstand. De fractie trekt de conclusie, dat een overgrote meerderheid van de inwoners (om verschillende redenen) tegen een opvanglocatie op Hermenzeil is. “Als volksvertegenwoordigers moeten we dat ook in grote mate in de Raadzaal vertegenwoordigen”, vond Van Oosterhout.

Extra vergadering

Op verzoek van de Raad was eerder een extra vergadering ingelast op afgelopen maandag. Door die vergadering kon een streep. De avond gaat enkel het uiterst lage draagvlak bevestigen. “Onnodig een circus op te tuigen, waarvan de uitkomst nu al vrij duidelijk is”.

Voor een AZC

“Wij zijn voor een AZC”, liet Frans Eijkhout van het op dit onderwerp verdeelde Lokaal+ weten. “Ook wij zijn voor een AZC maar niet op Hermenzeil”, maakte Anke Voulon (Morgen!) duidelijk. “We moeten de mensen goed opvangen; niet daar, maar midden in onze samenleving”. Ook Yvonne Weterings (VVD) was het eens. “Wij zijn niet tegen asielzoekers, maar kiezen voor onze jonge generatie”, liet Albert Smit (Gemeentebelangen) weten. Hij hekelde verder vooral de wijze waarop, vaak onder geheimhouding, het proces over dit onderwerp is verlopen.

Trek dit terug

De manier waarop alles gegaan was, hield ook Berrie Broeders (CDA) bezig. “Waarom heeft u het zo gedaan”, vroeg hij het College. “Weer zijn inwoners buitenspel gezet’. Hij liet weten juist wél met inwoners te willen praten en vroeg Keerpunt de motie terug te nemen. “Ik heb nog vragen genoeg”. Ook Igor van Nunen had vragen over het proces en vroeg Keerpunt ook de motie niet in stemming te brengen. “Trek hem in en neem inwoners serieus. Ik wil ook met COA en politie spreken”.

Wethouder

Na schorsing probeerde wethouder Hein de Jongh in een lang betoog de Raad van de goede bedoelingen van het College te overtuigen. “We waren overtuigd dat dit een collegezaak was. Maar realiteit is dat de Raad over de locatie gaat”. Hij wees ook op solidariteit met buurgemeenten met wie de afspraak gemaakt is dat we samen de opvangtaak uitvoeren. Van diverse kanten uit de Raad werd hem daarop voor de voeten geworpen, dat de buurgemeenten echt zelf aan zet zijn. Veel houden zich totaal niet aan hun deel van de opvangtaak. Onze gemeente heeft al 85% van haar taak uitgevoerd. “Dit gaat hem niet worden”, zo verzuchtte de wethouder.

75 asielzoekers

Voor de regionale opvangplek Hermenzeil werd gedacht aan zo’n 200 asielzoekers. Bert van den Kieboom (Lokaal+) deed de suggestie om de eerder geplande extra vergadering op maandag te besteden aan het zoeken naar een locatie voor 75 asielzoekers, “die we een warm welkom geven als de Oekraïners weg gaan”. Dat staat nu gepland voor april komend jaar.

Stemming

Slechts drie leden van de fractie Lokaal+ waren tegen de motie, toen die in stemming kwam. De fractie was verdeeld, Bert van den Kieboom stemde vóór. Mariska Cornet (SVP) was afwezig. De motie werd aangenomen met 15 stemmen voor en 3 tegen.

Gemeentebelangen

De fractie Gemeentebelangen probeerde met nog eens twee ‘moties vreemd’ een stap verder te gaan. De eerste motie vroeg géén regionaal opvangcentrum op ons grondgebied toe te staan. De tweede wilde helemaal geen asielzoekerscentrum binnen onze gemeentegrenzen. Beide voorstellen haalden het niet. Enkel Gemeentebelangen en Igor van Nunen stemden voor.

Volgende week meer over de andere agendapunten.