Veertien plekken waar misschien gebouwd zou kunnen worden. Dat was in de gedachtegang van het College het uitgangspunt voor een vergadering van ‘de Raad luistert’. Maar de massaal opgekomen inwoners dachten daar heel anders over. Hier en daar werd het College ’amateurisme’ verweten. Het proces hier naartoe was een ’black box’. ”We voelen ons overvallen. We weten hoe het bij de gemeente werkt”, zo liet een ander weten. “Kom met een visie.” De avond verliep rommelig en niet elk Raadslid begreep, dat de vergadering bedoeld was om te horen wat de aanwezigen kwijt wilden, om daar hun voordeel mee te doen.
Bewonersparticipatie
Alle goede bedoelingen ten spijt, slaagt het College er maar niet in om degelijke bewonersparticipatie op te zetten. Dat was het geval bij de mogelijke komst van een asielzoekersopvang op Hermenzeil; bij de woningbouwplannen voor Achter de Hoeven en nu ook weer met de 14 mogelijke bouwlocaties. Niet vreemd, dat de inwoners die massaal waren opgekomen, de gemeente kapittelden.
14 mogelijke plekken
De gemeente heeft een rondgang gemaakt en heeft op ons krappe grondgebied 14 plekken gevonden, waar misschien gebouwd zou kunnen worden. Er moet wel nog bekeken worden of het op die plekken allemaal wel kan. Maar daarin past niet, zo liet een aantal bewoners weten, dat sommige van hen al een brief hadden gekregen van de gemeente, dat er bij hen gebouwd zal gaan worden. Het lijkt allemaal met stoom en kokend water te moeten. Begin november zou er al over besloten moeten worden. Maar het presidium (vergadering van fractievoorzitters en burgemeester) moet nog kijken of het onderwerp wel ‘agendarijp’ is. Het getuigt allemaal van haast, een allerminst zorgvuldige voorbereiding en gebrekkige bewonersparticipatie. En dat was niet de eerste keer. Woningbouw is weliswaar hard nodig, maar de weg daar naartoe moet wel in alle opzichten zorgvuldig zijn.
Reacties
Veel bewoners op de publieke tribune en op plaatsen van Raadsleden aan de tafel waren geïrriteerd over de gang van zaken en soms vrij direct in hun reactie. Zoals een inwoonster van Raamsdonk die zich afvroeg of de helft van de 800 te bouwen woningen wel in Raamsdonk moest komen. “Heb je wel naar ons voorzieningenniveau gekeken, als de helft van de woningen erbij komt”, zo vroeg zij zich af. “Hoe zit het dan met de leefbaarheid van ons dorp?” Een ander zei: “Ik ben verbaasd over de snelheid. Waarom is er geen goed voortraject gevolgd met goede discussie”. De suggestie kwam ook om niet de kernen vol te bouwen, maar buiten de kernen een nieuwe woonbuurt te maken. Een bewoner van de Landonk (één van de mogelijke bouwplekken) liet weten het huis te hebben gekocht met uitzicht. Daar bouwen vindt niemand prettig. Hij vond de gemeente “erg amateuristisch” te werk te gaan. Een ander voelde zich overvallen. “Tot vandaag is het voor iedereen een grote black box geweest. We weten hoe het werkt bij de gemeente”. Hij liet weten dat als dit vastligt, er steeds naar terugverwezen wordt. “Waarom is dit rapport niet in de commissie ruimtelijke kwaliteit geweest” en “waarom is er geen woononderzoek geweest” en “waarom kom je niet met een woonvisie!”.
In samenhang
De problemen moeten in samenhang worden bekeken, zo werd meerdere malen gehoord. Een bewoonster van de parallelweg merkte fijntjes op: “waar jullie willen bouwen ligt precies de hogedrukleiding”. Ook een bewoonster van de Emmaweg was duidelijk: “de Emmaweg ligt al sinds 2005 onder vuur.” Zij somde op wat er in de loop der jaren allemaal al gepland werd. “Nu dit weer. Ik vind het niet netjes hoe de communicatie is gegaan”. Er waren meer aanwezigen die de gebrekkige communicatie via sociale media en hier en daar een brief aan de kaak stelden. “Er kan zo op 9 november geen besluit worden genomen”, zo vond een van hen.
Raadsleden
‘De Raad luistert’, zo heet het, al waren er meer burgerleden dan raadsleden bij dit belangrijke onderwerp aanwezig. Eric van Oosterhout (Keerpunt) wilde reageren op alle insprekers. Een ietwat geïrriteerde Igor van Nunen (Lijst van Nunen) liet weten dat het de bedoeling is om aan te horen wat inwoners willen inbrengen en hen daarop te bevragen, wat hij ook deed. Bert van den Kieboom (Lokaal+) wees erop, dat wij in de regio veruit de kleinste gemeente zijn, maar wél moeten bouwen. Hij riep de aanwezigen op om mee te denken en niet nee-denken over een plek waar wel gebouwd zou kunnen worden. Hij kwam tot de conclusie dat er nog heel wat huiswerk ligt voor de Raad.
Meedenken?
Meedenken wil men zonder twijfel, maar er zal toch vaak gedacht worden; bouwen oké, maar niet in mijn achtertuin. Maar dat mag niet betekenen dat bewonersparticipatie dan maar mag worden afgeraffeld. Degelijk werk heeft tijd nodig; voor een goede gedegen voorbereiding, voor duidelijke, structurele en tijdige communicatie en goed opgezette bewonersparticipatie. Dat moet ook het College nu onderhand eens gaan beseffen. Ik ben benieuwd of het presidium vindt, of er op deze manier op 9 november wél een besluit kan worden genomen.
Frans van Son