De tentoonstelling ’De Industriële Revolutie’ was de afgelopen maanden te bewonderen in de Schattelijn te Geertruidenberg en trok al meer dan elfhonderd bezoekers. Deze waren zonder uitzondering vol lof over de expositie. Mooie foto’s en veel informatie over de historie van de industrie in de gemeente was de reactie van de bezoekers. Ook de film die te zien was, keken veel bezoekers helemaal uit. Wegens dit succes is de tentoonstelling nog de komende twee weekenden tot 29 oktober te bezoeken op zaterdag en zondag van half twee tot vijf uur in de Schattelijn aan de Markt te Geertruidenberg.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de industrie in onze gemeente. Te zien zijn panelen met tekst en foto’s, een informatieve film en vele objecten. Daarnaast is er ook nog een magazine met artikelen over een aantal plaatselijke industrieën.

De Industriële Revolutie kende drie fases. De eerst fase was de opkomst van de stoommachine in de negentiende eeuw. De tweede fase was de opkomst van de elektriciteit en de verbrandingsmotor in het begin van de twintigste eeuw. En de derde fase is de digitalisering die startte aan het eind van de twintigste eeuw en die nog steeds doorloopt. Nieuwe technische toepassingen zorgden voor permanente veranderingen in zowel het landschap als in de samenleving als geheel. Machines op stoomkracht maakten het in de negentiende eeuw mogelijk grootschalige industrie te ontwikkelen. Fabrieksgebouwen met hoge schoorstenen, waaruit zwarte rook de lucht ingeblazen werd, gingen de horizon bepalen. Spoorwegen en kanalen doorsneden het land. Boerenknechten en ambachtslieden werden fabrieksarbeiders. Wantoestanden, als onbewoonbare woningen en kinderarbeid, schreeuwden om aanpak, wat de overheid uiteindelijk schoorvoetend deed. Vanuit de bedrijven kwam de roep om specifieke vakopleidingen. Zo ontstonden de technische opleidingen: van ambachtsschool tot LTS en Technische Hogeschool tot TU.

Aan het begin van de twintigste eeuw maakte de stoommachine plaats voor de verbrandingsmotor en de elektriciteit. In de jaren 70 van de twintigste eeuw was de maat vol wat betreft vervuiling van lucht en oppervlaktewater. Ook deze erfenis van de Industriële Revolutie pakte de overheid tenslotte aan. Nu leven we in een tijd waarin de ontwikkelingen van toen nog steeds doorlopen, maar waarin door digitalisering de contouren van een nieuwe samenleving zich aftekenen.