Raamsdonksveer - Woensdagavond 4 oktober brachten we met een aantal (burger)raadsleden, onze burgemeester en wethouder Hein de Jongh een bezoek aan het AZC in Oisterwijk. Met dit bezoek konden we ons oriënteren op de komende ontwikkelingen op Hermenzeil, waar onze gemeente wellicht een eigen AZC krijgt. De burgemeester van Oisterwijk Hans Janssen heette ons welkom en de avond werd verder ingevuld door een locatiemanager en een tweetal medewerkers van het AZC.

De opvang

Asielzoekers die Nederland binnenkomen, melden zich bij de Vreemdelingenpolitie (AVIM) in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Direct na hun aanmelding krijgen ze drie tot tien dagen onderdak in de ‘centrale ontvangstlocatie’ in Ter Apel of Budel. Daar krijgen ze een medische intake, tuberculose-onderzoek en het aanmeldgehoor. COA-medewerkers kijken of asielzoekers speciale aandacht of begeleiding nodig hebben en verstrekken maaltijden en verzorgingsproducten Na het aanmeldgehoor verhuizen asielzoekers naar een ‘procesopvanglocatie’ (pol). Daar doorlopen zij de algemene asielprocedure. Medewerkers van VluchtelingenWerk geven voorlichting over de asielprocedure. Asielzoekers hebben in de procesopvanglocatie toegang tot noodzakelijke medische zorg. Medewerkers begeleiden asielzoekers tijdens het verblijf in het AZC. Ze geven praktische informatie over het wonen in Nederland en hun verblijf in het AZC. De bewoners krijgen meestal eetgeld, zodat ze zelf kunnen koken. Vanwege de beoogde korte verblijfsduur is het activiteitenaanbod in het centrum beperkt. De kinderen gaan wel naar school. Voor kinderen is er is op elke opvanglocatie een aanbod van sport, spel, kunst en muziek. Asielzoekers met een grote kans op een vergunning beginnen hier al met integratie en participatie.

Minderjarige vreemdelingen

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) van 15 tot 18 jaar verblijven tijdens de algemene asielprocedure in een ‘procesopvanglocatie voor amv’. Ze krijgen daarbij begeleiding van hun advocaat en een Nidos-voogd. Nidos is de voogdij instelling die door de Nederlandse overheid is aangewezen om de voogdij uit te voeren voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Alleenstaande jongeren van 13 en 14 jaar die Nidos niet kan plaatsen in een opvanggezin, gaan vanuit Ter Apel zo veel mogelijk naar een kleinschalige woonvoorziening. COA-mentoren begeleiden de jongeren 24 uur per dag. De jongeren krijgen eet- en leefgeld en een volledig aanbod van activiteiten. Deze kinderen zijn in de regel door hun ouders of familie vooruit gestuurd naar een veilig westers land om daar na een succesvolle asielprocedure in te zetten op gezinshereniging. Nogal een verantwoordelijkheid voor die jongens.

Kinderen

Eén van de zaken die aangekaart werden, was het feit dat kinderen het best integreren en floreren op een gewone (basis) school. Dat kan iedereen wel snappen. Echter de druk op de grote klassen op onze scholen wordt wel groot. Het tekort aan leerkrachten wordt de komende jaren niet minder. De druk op die nog wel werken alleen maar groter. Het zou wenselijk zijn dat de klassen, waar meerdere kinderen van een buitenlandse komaf zitten, een extra begeleiding in de vorm van een klasse-assistent zouden krijgen.

Veiligelanders

’Veiligelanders’ zijn asielzoekers die komen uit een van de landen die Nederland als veilig bestempelt. Hun asielaanvraag wordt in een versnelde procedure afgehandeld. Dat kan, omdat de asielzoeker weinig kans maakt op een verblijfsvergunning. Een uitgeprocedeerde asielzoeker moet na een afwijzing snel terug naar het land van herkomst. Hij moet zelfstandig vertrekken. Doet hij dit niet? Dan neemt de overheid het voortouw om een vreemdeling uit te zetten. Dit heet gedwongen terugkeer. Echter gaat dat ook niet altijd even gemakkelijk.

Morgen!

Het bezoek aan het AZC in Oisterwijk gaf ons inzicht in de wijze waarop gemeente en COA intensief dienen samen te werken en wat ons te wachten staat bij de mogelijke ontwikkeling van Hermenzeil tot AZC-locatie. Duidelijk is dat het COA veel bepaalt ten aanzien van de AZC-locatie. Het reilen en zeilen van de locatie word door hen gestuurd. Helaas moeten wij constateren dat onze kritische vragen aan de COA-medewerkers over de ontwikkelingen bij het AZC daar meer vragen dan antwoorden opleverden. Uit de 30 jaren ervarings-deskundigheid van de gemeente Oisterwijk kunnen wij nog veel leren. Als het gaat over samenwerking Gemeente, burgers en COA, in onze gemeente, zullen wij onze kritisch constructieve houding blijvend gebruiken om uiteindelijke tot positieve en weloverwogen ontwikkelingen te komen!

Namens de fractie van Morgen!

Anke Voulon

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

Twitter: @morgengeertrui1