De 39ste editie van de Veerse dag mag men een succes noemen. Twee dagen heerlijk weer, een zeer drukbezochte markt en een soms bijna uit zijn voegen barstend Heereplein. Jong én oud heeft twee dagen volop kunnen genieten. Waarschijnlijk tot opluchting van de nieuwe organisatie, die in aanloop naar het evenement een aantal veranderingen aanbracht.
Door: Dennis Mikhout
Er werd vooraf reikhalzend maar toch ook enigszins argwanend naar uitgekeken: De 39ste editie van de Veerse dag. Want een (bijna) geheel verjongde én vernieuwde organisatie, dat zou de nodige veranderingen met zich meebrengen was de algemene gedachte. Nu de Veerse dag erop zit kan de organisatie opgelucht ademhalen en was vooral het publiek de grote winnaar. De 39ste editie van het festival zal de boeken in gaan als een succesvolle.
De meeste veranderingen die de nieuwe organisatie doorvoerde werden in de dagen naar aanloop van het festival al duidelijk. Niet alleen kwam het podium op een andere locatie, het podium was ook nog eens kleiner dan eerdere edities. De markt kreeg een andere route, en het Heereplein werd afgezet met dranghekken. Veel inwoners hadden er in de dagen vooraf al een duidelijke mening over.
Gezellige sfeer
Vrijdagavond bij de start werd snel duidelijk dat de organisatie de meest logische keuzes gemaakt had. Voordat men het Heereplein kon betreden was er een verplichte tassencontrole door de beveiliging bijvoorbeeld. Dat was nieuw deze editie en gaf een professioneel en veilig gevoel.
Op het plein zelf ontstond er door de keuze van een kleiner podium al snel een gezellige sfeer. Ook de locatie van het podium droeg hieraan bij. Door het podium (bijna) tegen het gemeentehuis aan te bouwen en het plein anders in te richten ontstaat er in ieder geval een festivalterrein wat logisch aandoet. Dan het geluid tijdens deze ‘Veerse nacht’. Tijdens afgelopen edities leek het een sport voor de lokale horeca aan het plein om de muziek op het podium te overtreffen met eigen muziek. Waardoor er heel veel geluid op het plein ontstond. Het lijkt alsof er dit jaar duidelijke afspraken zijn gemaakt, waardoor nu alleen de muziek van het podium te horen was.
Les Truttes
De vrijdagavond trapte traditiegetrouw af met (inter)nationale artiesten zoals Stef Ekkel, Paul Sinha en het Belgische ‘Les Truttes’. Vooral de laatste band maakte indruk en wist met hun enthousiasme het plein in beweging te krijgen. Deze acts werden afgewisseld met lokale DJ’s en bands zoals bijvoorbeeld ‘The Young Stage Band’. Door de enorme drukte op het plein deed ook de lokale horeca na afloop goede zaken.
Zaterdag trok het festival duizenden bezoekers naar de markt, waar niet alleen kraampjes maar ook volop artiesten, zangkoren en een kinderplein te vinden waren. Na het kuieren langs de markt zochten de meeste bezoekers een plekje in de zon op voor het podium op het Heereplein. Vaak met een biertje in de hand.
De organisatie heeft de laatste jaren veel te maken gehad met duurder wordende artiesten, veranderende regelgevingen, duurdere voorzieningen en een steeds kleiner wordende bijdrage vanuit de gemeentelijke pot. Dit was te merken aan de collectanten op het terrein die namens de organisatie om een kleine bijdrage vroegen en de veelgehoorde oproep vanaf het podium om toch vooral nog maar wat drinken te bestellen.
Veel talent in de eigen regio
Het zaterdagprogramma werd voor een groot gedeelte ingevuld met lokale artiesten. De keuze voor lokale DJ’s, artiesten en muzikanten lijkt dan ook vooral uit financiële nood geboren. Feit is wel dat het publiek daar enorm goed op lijkt te reageren en haar waardering daarvoor laat blijken. Er is veel talent in de eigen regio en het komt de herkenbaarheid voor het publiek zeker ten goede. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Veerse Dag Liveshow’ een gelegenheidsformatie waaraan bekende ‘local hero’s’ zoals Leen Zijlmans, Patrick Marcelissen, en Mariska van Oosterhout belangeloos een steentje bijdragen. Tot groot enthousiasme van het publiek kwam ook Joris Rasenberg van de band ‘Abel’ enkele nummers meezingen.
Geslaagd weekend
Al met al kijkt de nieuwe SER-voorzitter Jens Huigen terug op een geslaagd weekend. “Ik ben vooral erg blij dat alle nieuwe indelingen en alle nieuwe partijen waar we mee werken allemaal echte verbeteringen zijn gebleken ten opzichte van andere jaren. Dat er eigenlijk niks tegenviel, maar alles echt een verbetering is. We hebben ook echt ons best gedaan om de vraag van het publiek goed in te vullen, dus door veel lokale bands te programmeren.”
Geen echte verbeterpunten
Een aantal dagen na het festival ziet Huigen in ieder geval nog geen echte verbeterpunten voor de 40ste editie volgend jaar. “Eerst de balans opmaken, en evalueren met het team. Maar vooralsnog zitten we in de helemaal in de euforie van het succes, dus daar denken we nog niet aan. Tot volgend jaar!”