Na vorige week deze week nog een twééde ‘de Raad luistert’ en wel op donderdag 14 september (19.30 uur). Ook dit keer één onderwerp, namelijk ‘Dongeoevers Startnotitie Achter de Hoeven’. Er ligt een raadsvoorstel onder. Daarin stelt het College de Raad voor om die startnotitie vast te stellen. Er is het College alles aan gelegen om voorgenomen woningbouw in Achter de Hoeven door te kunnen laten gaan. Uit de opbrengst moet immers de negatieve uitkomst van een aantal andere projecten binnen plan DongeOevers worden betaald. Daarom stelt het College voor om op een paar onderdelen af te wijken van wat normaal gebruikelijk is. Het gaat onder meer om hoe de woningen gebouwd moeten worden; of er al of niet natuurcompensatie is en over de parkeernorm bij die woningen.
Afwijken
Van het College mag bijvoorbeeld op het gebied van natuurcompensatie worden afgeweken. Niet alle natuur hoeft gecompenseerd te worden. Het aanwezige groen in het gebied wordt erg gewaardeerd. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk van het waardevolle groen te behouden, schrijft het College. Wel ligt daarbij de vraag op tafel: welk groen is waardevol en welk niet. En er is meer: de woningbouw hoeft van het College niet innovatief te worden uitgevoerd en het gebruik van duurzame en ecologische materialen moet als ‘wenselijk’ worden beschouwd, niet als voorwaarde. Tot slot mag naar aanleiding van een eerdere motie worden afgeweken van het parkeerbeleid en voor alle woningtypen mag daarom een gemiddelde parkeernorm per woning worden aangehouden. Op 14 september informeert de Raad zich en het debat is een week later op 21 september. Allemaal openbaar.
Startnotitie
In de startnotitie staan randvoorwaarden waaraan het bouwplan moet voldoen. Die voorwaarden hebben betrekking op onder meer compensatie van groen, beschermingszones van het waterschap, voorwaarden waaraan de woningen moeten voldoen en de onderverdeling van sociale huur naar dure koop, de parkeernorm en verschillen voor diverse deelgebieden.
Belangrijk is ook het participatieplan dat leidraad is om de participatie in de rest van het proces vorm te geven en het beeldkwaliteitsplan en de afspraken die met de ontwikkelaars gemaakt worden.
Laten vallen
Er zou ‘Innovatief’ gebouwd moeten worden, maar dat is een breed containerbegrip dat door college, raad, marktpartijen op veel manier geïnterpreteerd kan worden. Het college wil daarom deze eis laten vallen. De overige eisen en wensen rondom de woningbouw zorgen al voor een fikse uitdaging voor ontwikkelaars om tot een haalbaar plan te komen, vindt het College. Ook het eisen van gebruik van duurzame en ecologisch materialen gaat veel partijen afschrikken, vindt het College. Ze juichen dat gebruik toe, maar vinden ook haalbaarheid belangrijk. De huidige markt zorgt al voor grote financiële druk op woningbouwprojecten. Door te eisen dat alleen duurzame en ecologische materialen toegepast mogen worden, is de kans zeer groot dat een deel van de marktpartijen gaan afhaken. Eisen is op dit moment een te groot risico voor de hele ontwikkeling, denkt het College.
DongeOevers
Achter de Hoeven maakt deel uit van het plan Donge Oevers. Op diverse plekken in de gemeente, heeft dat plan tot doel locaties te ontwikkelen om daarmee zowel leefbaarheid als toeristische en recreatieve aantrekkingskracht van de gemeente te vergroten. De Raad heeft op 23 april 2020 een besluit genomen over de programma-exploitatie voor het hele programma Donge Oevers en de (herziene) hoofduitgangspunten per locatie. Daarin besloot de Raad woningen te bouwen in Achter de Hoeven. Er is al geruime tijd de wens om woningen te bouwen in het groen bij Achter de Hoeven. Die plek is namelijk de laatste grootschalige binnenstedelijke plek waar dit kan, zo meldt het College.
De Raad heeft op 13 juli 2023 een aantal amendementen en een motie aangenomen, van invloed op Achter de Hoeven. Als meer dan vier huizen worden gebouwd, is een startnotitie nodig. Die startnotitie ligt nu op tafel bij de Raad. Door ongeveer 180 woningen te bouwen wordt enerzijds een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de woningbouwopgave. Er kan zo gedeeltelijk voorzien worden in de woningbehoefte van onze eigen inwoners, zo schrijft het College. Anderzijds kunnen met de opbrengst van de woningbouw in Achter de Hoeven de gaten in de exploitatie van andere onderdelen van Dongeoevers worden gedicht.
Met het amendement van 13 juli 2023 heeft de raad de eis losgelaten om het hele programma DongeOevers budgetneutraal uit te voeren. Dat heeft niet de voorkeur van het College. Uitgangspunt is dat de grondopbrengst van Achter de Hoeven zorgt voor voldoende marge om het negatieve resultaat van de deelplannen Oude Haven en Rivierkade op te vangen. Met de bouw van 180 woningen is volgens het College een positief resultaat te verwachten van circa €2.800.000.
Burgerparticipatie
Er is een bijlage over participatieaanpak. Belanghebbenden zijn mogelijk onvoldoende ingevoerd in de volledige complexiteit en consequenties van keuzes. Het is van het grootste belang om geen valse verwachtingen te wekken, vindt het College. Daarom is gekozen waarover wel en geen participatie mogelijk is. Het College gaat uitgebreid in op de participatie en geeft tot slot nog een globale planning. Het woord is nu aan de Raad.