Zevenblad, heermoes, gehoornde klaverzuring, kruipend drieblad, zevenblad of Japanse duizendknoop. Met een beetje fantasie lijken het mooie namen voor prachtige bloemen en planten. Maar het betreft simpelweg onkruid. Oplettende inwoners van de gemeente Geertruidenberg valt het al een aantal maanden op: onkruid lijkt in onze gemeente vrij spel te krijgen.
Door: Dennis Mikhout
Voor veel inwoners van de gemeente Geertruidenberg is het inmiddels een doorn in het oog. Hoe gaat de gemeente eigenlijk met onkruidbestrijding om en is het niet verwijderen van onkruid niet gewoon doelbewust beleid? De Langstraat ging op onderzoek uit en ontdekte: de inwoners kunnen maar beter aan onkruid gaan wennen.
Voor een botanicus of plantkundige moet de gemeente Geertruidenberg de afgelopen maanden een waar paradijs zijn geweest. Helemaal als de specialisatie van deze deskundige ook nog eens onkruid zou betreffen. Deze zomer mag het onkruid in onze gemeente welig tieren, zo lijkt het. Een ware wildgroei aan onkruid dat snel straten, trottoirs, vluchtheuvels en rotondes heeft overgenomen zorgt inmiddels bij flink wat inwoners voor ergernis.
Uitstraling
Het is niet alleen storend bij het maken van een wandeling het geeft de drie dorpskernen ook nog eens een onverzorgde uitstraling. Wie de afgelopen maanden in buurtgemeenten zoals Oosterhout of Made kwam zag een wereld van verschil. Daar lijkt de groenvoorziening wel op orde en dat ziet men duidelijk terug in de uitstraling van deze twee plaatsen. Het onkruid doet niet alleen afbreuk aan het aangezicht van onze gemeente. Diverse deskundigen geven aan dat onkruid ook desastreus kan zijn voor funderingen, straten, verhardingen maar ook bijvoorbeeld de riolering. Kortom: voor de infrastructuur van de gemeente.
Borstelmachnies en veegwagen
Omgaan met onkruidproblemen is dus duidelijk een uitdaging, vooral als het gaat om openbare ruimtes en binnen de bebouwde kom. Gemeenten gebruiken vaak verschillende methoden om onkruid onder controle te houden, zoals handmatig wieden, maaien, het gebruik van herbiciden of milieuvriendelijkere alternatieven zoals stoom of hete lucht. De gemeente Geertruidenberg schafte onlangs nog twee nieuwe bezemwagens aan. Deze wagens hebben vooral het doel om een stuk milieubewuster met onkruidbestrijding om te gaan. Wethouder Tommie Mertens is verantwoordelijk voor de openbare ruimte in de gemeente. ”De buitendienst is al vanaf het voorjaar aan het werk met twee borstelmachines en een veegwagen. Er is dus een ruime inzet voor het verwijderen van onkruid en we doen ons uiterste best.”
Hard gegroeid
Maar ondanks de investering in twee borstelwagens lijkt het probleem juist toe te nemen. Daar heeft Mertens een verklaring voor: ”Met name door de grote hoeveelheid regen, hoge temperaturen en zon van de afgelopen periode is het onkruid op verharding hard gegroeid. Het is momenteel niet haalbaar om alle wegen en paden geheel onkruidvrij te houden. Het gebruik van chemische middelen is al een aantal jaren verboden. Vandaar dat wij onkruid bestrijden door branden en borstelen. Deze methode is effectief, maar hierbij komt het onkruid wel sneller terug dan bij het gebruik van chemische middelen het geval is.”
Ondanks deze woorden van de wethouder lijkt deze methode dus niet heel effectief. Het onkruid komt volgens de wethouder namelijk sneller terug dan voorheen. Toch is bijvoorbeeld de aanschaf van een derde borstelwagen geen optie.
“De groei van onkruid laat zich moeilijk voorspellen. Het is van veel factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de grondsoort, zon of schaduw, water et cetera. Er zijn perioden van weinig groei en perioden van actieve bloei. Met twee bezemwagens kunnen we gedurende het jaar het onkruid goed bestrijden, alleen tegen piekmomenten tijdens actieve bloei valt moeilijk op te borstelen. Een derde wagen aanschaffen zou dan maar slechts sporadisch in het jaar gebruikt worden en is dan ook zonde. Dit geld kunnen we dan beter inzetten voor andere doeleinden. We zullen eraan moeten wennen dat het straatbeeld tijdens actieve bloei er net wat anders uitziet dan we prevaleren.”
Gezien de snel veranderende klimaatomstandigheden en de woorden van de wethouder en lijkt het er dus op dat inwoners van de gemeente Geertruidenberg inderdaad maar beter snel kunnen gaan wennen aan de overwoekerende plantjes.