Raamsdonksveer – Antoine Janssen kwam in 2000 als penningmeester in het bestuur van de Stichting Evenementen Raamsdonksveer (SER). Twee jaar later werd hij als opvolger van Ton Kuijper voorzitter van de stichting die al 39 jaar garant staat voor een verrassende Veerse Dag. Op 1 januari van dit jaar droeg hij de voorzittershamer over aan Jens Huigen. Die liep vanaf de 35e editie al mee om de nodige ervaring op te doen. Aanvankelijk was hij bestemd voor de muziekcommissie, maar nadat Antoine had aangegeven nu echt te willen stoppen als voorzitter, werd Jens Huigen door de overige bestuursleden unaniem gekozen als voorzitter. Zijn voorganger blijft tot de komende 39e Veerse Dag op 15 en 16 september bestuurslid, waarin hij deel uitmaakt van de sponsorcommissie. In een tijd dat de prijzen omhoogschieten, steeds meer faciliteiten zelf gedaan moeten worden en de regels op gebied van onder andere veiligheid steeds strenger worden, ligt er een enorme uitdaging voor de nieuwe voorzitter en zijn bestuur. Zekere gezien het feit dat het huidige bestuur wil dat de Veerse Dag ook in de toekomst gratis toegankelijk is voor jong en oud.
Door Jan Hoek
Naast het behartigen van sponsorzaken zit Antoine Janssen regelmatig aan tafel met zijn opvolger Jens Huigen. Voor mij een mooi moment voor een dubbelinterview met beide heren. Het gesprek vindt plaats thuis bij Jens Huigen. Dat hij in eerste instantie als aspirant-bestuurslid meedraaide met de muziekcommissie is eigenlijk heel logisch; Jens is een muzikant die speelt in The Dutch Eagles, de begeleidingsband van Roxanne Hazes, de Coronas en De Fik Erin. Daarnaast is hij als (bas)gitaarleraar, bandcoach en docent actief op het Rockcity Institute in Eindhoven. Met zijn ruim 20 jaar ervaring als voorzitter praat Antoine met zijn opvolger met regelmaat over de werkzaamheden van een voorzitter. “Ik heb het altijd op mijn manier gedaan, maar nu is het echt tijd voor een andere generatie”, stelt Janssen. Op de vraag wat er in zijn periode allemaal veranderd is, zegt hij: “In de beginjaren veegde het complete bestuur met een aantal vrijwilligers het hele parcours schoon met bezems; tegenwoordig gebeurt dat machinaal. Op vrijdag moesten we zelf het podium opbouwen zoals het enorme podium van Heavy Decor, pas later kwamen er grote podiumwagens. We zijn ook alles gaan digitaliseren, zoals de inschrijvingen van de vele kraamhouders. Door de jaren heen kregen we vaak te maken met gewijzigde verkeerssituaties. Dit jaar is de indeling van de Haven bijvoorbeeld drastisch veranderd met veel meer parkeervakken. De beveiliging werd steeds strakker en strenger, wat ons nog steeds veel geld kost. Ik kijk trots terug op hoe de Veerse Dag zich heeft ontwikkeld tot een van de grotere evenementen in de regio én mijn prettige samenwerking met het bestuur, de vele vrijwilligers en de gemeente. En zeker niet te vergeten de grote groep vaste sponsors waar we elk jaar weer een beroep op kunnen doen. In feite heb ik zelf nooit iets aan de Veerse Dag gehad. De hele zaterdag waren er wel zaken die de aandacht vroegen. Vanaf dit jaar kan ik eindelijk ontspannen gaan genieten van deze dag.”
Uitdagingen
Tijdens het interview wordt duidelijk dat Jens Huigen bijzonder ambitieus is. Hij staat er niet alleen voor, maar krijgt de nodige bestuurlijke ondersteuning van secretaris Dennis Wevers, Lieke Weterings (horeca), Martijn Snijders (muziek), Jos van Hamont (samen met zijn zoon Niels verantwoordelijk voor straattheater en jeugdattracties), Daan Venmans (veiligheid) en de ‘marktmeesters’ Huub van Strien en Johan Sloothaak. Daarnaast kan hij beschikken over de aspirant-bestuursleden Robin van Dongen en Marlous van de Sande. Het bestuur is nog op zoek naar een penningmeester. “We gaan dit jaar een aantal zaken iets veranderen. Zo wordt de route van de braderie intiemer en het Heereplein anders ingericht. Het iets kleinere podium komt voor het gemeentehuis te staan en ook de tappunten krijgen een andere plaats. De Nederlandse topartiesten zijn door ons niet meer te betalen. Vorig jaar stonden al veel plaatselijke en regionale artiesten op het podium op het Heereplein. Daar werd zo enthousiast op gereageerd dat we ook dit jaar weer een aantal regionale artiesten hebben uitgenodigd. Omdat we na 38 jaar geen gebruik meer kunnen maken van het gemeentehuis, verhuist het VIP-dek met daarop de onmisbare sponsors vanuit de gemeentetuin naar een locatie voor de kiosk.”, vertelt Jens. De catering wordt vanaf de kiosk verzorgd door Bjorn Huigen van De Witte Leeuw, een jonge ondernemer die de uitdaging graag aangaat. Over de toekomst zegt de nieuwe voorzitter: “Het wordt elk jaar weer een uitdaging om alles financieel rond te krijgen. Zoals gezegd stijgen de prijzen van de artiesten en moeten we elke keer weer meer kosten maken voor onder meer de bewaking. Waar voorheen vrijwilligers bij de afsluitingen stonden, moeten we van de gemeente dat werk nu laten doen door prijzige verkeersregelaars. Ik heb de bestuursleden leren kennen als creatieve en ambitieuze mensen. Regelmatig houden we brainstormsessies, waarbij leuke en uitdagende ideeën ontstaan. Zo willen we elk jaar iets geheel nieuws en ludieks toevoegen aan de Veerse Dag. Ook dat is een uitdaging die we als bestuur graag aangaan. De bezoekers moeten elk jaar weer graag naar het centrum van Raamsdonksveer willen komen.”