Gemeente Geertruidenberg - Op vrijdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, begint de Week van lezen en schrijven in Nederland. In ons land hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Teruggerekend naar de gemeente Geertruidenberg betekent het dat wij pakweg 2.500 volwassenen (mensen vanaf 16 jaar) hebben die laaggeletterd zijn. Dat zijn zeker niet alleen maar mensen die geen Nederlandse oorsprong hebben.

Probleem

Door de laaggeletterdheid kunnen mensen vaak niet omgaan met bijvoorbeeld het invullen van (digitale) formulieren, een computer of mobiele telefoon. Deze problemen kunnen grote gevolgen hebben voor het zoeken naar een baan of grip op geldzaken. Probeer je in te beelden dat je de aanbiedingen niet kunt lezen in de supermarkt. Of dat je je kind niet kunt helpen met zijn schoolwerk.

Taaltoets

In 2018 hebben we een taaltoets gedaan voor mensen die een uitkering van de sociale dienst ontvangen. Na die taaltoets kregen mensen afhankelijk van hun hulpvraag een-op-en ondersteuning of in een groep. Die ondersteuning werd geboden door een leerkracht in de plaatselijke bibliotheek. De financiële ondersteuning kwam uit een extra landelijke subsidie voor laaggeletterdheid.

De Bibliotheek

Momenteel komen er 37 mensen (taalvragers) wekelijks voor taalondersteuning naar het digi taalhuis in onze bibliotheek. Deze mensen hebben zichzelf gemeld. Het initiatief voor aanbieden van taal- en computerondersteuning komt vanuit de bibliotheek. De groep is best groot om met een enkele medewerkster en 13 taalvrijwilligers te worden begeleid.

Gezondheid

De gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is minder goed. Dat komt omdat zij vaak de vaardigheden missen om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen hiervan voor hun gezondheid zijn groot. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven voelen zich vaak een stuk minder gezond. En ze gaan vaker naar de huisarts of het ziekenhuis.

Herhaling Actie 2018

In overleg met de gemeente zullen we de taaltoets weer eens op de wagen zetten. Ook zal de gemeente de extra landelijke subsidie moeten gaan aanspreken, zodat er ook daadwerkelijk begeleiding kan komen voor onze laaggeletterden. Blijkbaar ontvangen gemeenten nu al elk jaar budget voor aanpak van volwassenenonderwijs en laaggeletterdheid. Het betreft een uitkering in het kader van WEB (Wet Educatie Beroepsonderwijs). Deze gelden worden nu ingezet bij de bibliotheek.

Morgen!

We gaan het gesprek aan met wethouder Annemiek van Rooij om de taalondersteuning in onze gemeente nieuw leven in te blazen. En loop eens binnen bij onze bieb daar is het geen week van lezen en schrijven maar een hele maand.

Namens de fractie van Morgen!

Anke Voulon

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta @morgeningeertruidenberg

Twitter @morgengeertrui