In de vergadering van de Raad debatteert van 15 juni vroeg het CDA over de verkoop van woningen aan de Koestraat in Geertruidenberg door Thuisvester. Thuisvester zet sociale huurwoningen in de verkoop, zo stelde de fractie. Daaraan werd de vraag gekoppeld: ’Hoe kan je dan volhouden dat er 30% sociale huur moet blijven? Bijbouwen gebeurt niet, maar men verkoopt wel’. Is dat wel zo?
Daeb-woning?
Volgens wethouder Hein de Jongh staat er momenteel 1 woning van Thuisvester in de Koestraat in de verkoop. Het is geen sociale huurwoning, maar een niet-daeb woning. (daeb = diensten van algemeen economisch belang).
College
Woningcorporaties concentreren zich op hun kerntaken, schrijft De Jongh namens het College. Dit zijn de diensten van algemeen economisch belang (daeb): het gaat hier om sociale huurwoningen, bepaald maatschappelijk vastgoed en specifieke diensten voor leefbaarheid. Thuisvester heeft in beperkte mate ook niet-daeb woningen, zo laat De Jongh weten. Deze ene woning die in de verkoop staat, past niet in de portefeuille van Thuisvester en heeft een slecht energielabel. Ze werd ooit door WSG aangekocht om een project te realiseren. De woning wordt verkocht met anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht. Omdat het om een woning met marktwaarde boven de € 300.000,- gaat, wordt, bij meerdere gegadigden, op basis van de beste bieding verkocht. Bij woningen onder de € 300.000,- hanteert Thuisvester conform interne afspraken een lotingsbeleid.
Dezelfde
Ook vorig jaar is een woning in de Koestraat verkocht. Dat was ook een niet-daeb woning. De overweging van Thuisvester was destijds de woning te verkopen omdat deze te groot en te duur was voor de door Thuisvester gehanteerde niet-daeb maatstaven.
Sociale huurwoning
Volgens de prestatieafspraken met Thuisvester mag die in principe geen sociale huurwoningen verkopen in onze gemeente, omdat er tekort aan sociale huurwoningen is op de woningmarkt. Alleen in uitzonderlijke situaties verkoopt Thuisvester maximaal 3 woningen per jaar. Dat gebeurt enkel als een vrijgekomen woning alleen met zeer hoge kosten weer verhuurbaar te maken is. Op een verkochte woning zit standaard een anti-speculatiebeding van 2 jaar en zelfbewoningsplicht. Omdat de woning aan de Koestraat geen sociale huurwoning is, valt deze in principe niet onder de prestatieafspraken. Op dit moment zijn er nog geen sociale huurwoningen door Thuisvester verkocht dit jaar, zo laat De Jongh namens het College weten.