Wie bevers wil spotten hoeft allang niet meer richting de Biesbosch. De knaagdieren zijn de afgelopen paar weken weer in Geertruidenberg gespot. Op Facebook gaan foto’s rond van de grote knaagdieren die de Stadsweg oversteken. Maar hoewel ze er leuk uit zien, kunnen ze flinke schade aanrichten.

Door Lisa Schuurmans

Op sociale media worden de afgelopen paar weken regelmatig berichten verspreid van de knaagdieren die in Geertruidenberg opduiken. Op foto’s is te zien dat er een de Stadsweg oversteekt en dat ze regelmatig in het water bij de Vest te vinden zijn. Een groene en waterrijke omgeving zoals de Vest in Geertruidenberg is dé perfecte leefomgeving voor de bever. Volgens de zoogdiervereniging kan de bever door het bouwen van dammen en het omknagen van bomen en struiken zijn eigen leefomgeving vormen en daarbij een grote invloed op het landschap hebben.

Staatsbosbeheer beschermt en ontwikkelt het groene erfgoed van Nederland. Zij zouden al zijn ingeschakeld door buurtbewoners om te voorkomen dat de bevers schade aanrichten aan het natuurgebied. “Waarnemingen worden vaak via ons doorgegeven aan de boswachters,” vertelt Joke Bijl, woordvoerder bij Staatsbosbeheer. “Zo krijgen we inzicht wat er groeit, bloeit en leeft op het terrein.”

Toenemende populatie

Het is met een kop-romp lengte van 70 tot 100 centimeter het grootste knaagdier van Europa. De bever (Castor fiber) doet het goed in Nederland. Volgens Kenniscentrum Bever neemt de populatie in aantallen en verspreiding al jaren toe. “Met hun graaf-, bouw- en knaagactiviteiten verhogen bevers vaak de lokale biodiversiteit door water vast te houden. Ook komt er meer dood hout in gebieden waar bevers leven, waar allerlei insecten van eten en in schuilen,” aldus hun website. Regelmatig duiken ze op in de omgeving om ons heen. Hoewel de beestjes er leuk uitzien, kunnen ze flinke schade aanrichten aan het natuurgebied. En dat wordt een probleem nu de beverpopulatie steeds groter wordt. De schade kan variëren tussen een omgeknaagde boom op de weg tot aan wateroverlast door een beverdam, waardoor de veiligheid in het geding komt. De gemeente is ervan op de hoogte dat de bevers in de Vest foerageren. “Tot nu toe hebben ze weinig schade aangericht en beperken ze zich tot het eten van jong wilgenhout. Mochten de bevers nu echt schade veroorzaken, dan zullen wij in overleg met een deskundige van de provincie kijken welke preventieve maatregelen er mogelijk zijn,” aldus een woordvoerder van gemeente Geertruidenberg. Ook hengelsportvereniging Ons Genoegen, die de gemeente inlichtte over de bevers, ondervindt nog geen last van de knaagdieren. Voor nu blijft het dus bij een onschadelijk en interessant beestje en blijven preventieve maatregelen uit. Het levert in ieder geval prachtige foto’s op!