Geertruidenberg - Op 13 juli 2023 in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces kwam aan het eind van die vergadering een motie vreemd aan bod. De motie was door alle partijen in de raad ingediend, dus stemmen was overbodig. Alle partijen vroegen het college om het burgerinitiatief Gertrudiskapel te omarmen. Het in 2014 gebouwde kapelletje op de hoek Oude Stadweg Centraleweg werd in 2018 bruut vernield. Plannen om het weer op te bouwen zijn tot op heden niet gelukt.

2014 -2018

In 2014 is het initiatief genomen om een houten kappelletje te stichten ter ere van de patrones en naamgeefster van de kern Geertruidenberg. Het door Pastor Wim Tobé ingewijde houten kapelletje is in mei 2014 geplaatst nabij ‘De Pinkersterbloem’. In het weekend 6 op 7 oktober 2018 kwam door brute vernieling een einde aan het houten kapelletje. Waarop de leden van De Edele Vroedschap St. Gertrudis Berghe het initiatief namen tot het herbouwen van een stenen en duurzame kapel.

Gertrudis

Gertrudis werd in 626 geboren als dochter van Pepijn de Oudere, hofmeier en van de zeer vrome Iduberga. Zoals gebruikelijk in die tijd stond het kind op de nominatie uitgehuwelijkt te worden. Doch het kind weigerde beslist op het huwelijksaanzoek in te gaan. Zij gaf aan dat zij een maagdelijk leven verkoos en zich geheel aan Christus wilde wijden, een nogal volwassen verklaring van een zesjarige. Echt een kind van haar moeder. Een lokale traditie wil dat Gertrudis in 645 een tijdlang in Geertruidenberg vertoefd zou hebben. De heilige Amandus zou zelfs omstreeks 650-660 een kapel voor haar gezegend hebben. Door streng en veelvuldig vasten raakte Gertrudis uitgeput, waardoor ze uiteindelijk stierf tijdens een heilige mis op zondag 17 maart 659. Daar hebben we dus haar heilige dag.

Kapel

Gertrudis, naamgeefster van de kern Geertruidenberg, is de patrones van de reizigers. Geertruidenberg ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Op die route tref je verschillende kapellen aan. Echter bij ons is het de afgelopen jaren, om diverse redenen, nog niet gelukt om een stenen kapelletje te herbouwen, dat volledig door sponsoren en vrijwilligers is geïnitieerd, wordt bekostigd en gebouwd.

Vergunning

Natuurlijk bleken er bijna vijf jaar na de vernielingen en geweldige initiatieven nog veel beren en wolven op het pad. Wat te denken van het feit dat het plan niet past in het geldende bestemmingsplan. Maar vanaf 1 januari 2024 kan er gewerkt worden met een BOPA (Buitenplanse Omgevings Plan Activiteit). Gelukkig maar, dan komt in ieder geval een vergunning. Alhoewel een beetje heilige wel gewend is aan lange tijden.

Morgen!

Nog steeds is historisch onderzoek noodzakelijk, want over de nog steeds mistige relatie tussen Geertruidenberg en de stadspatrones Gertrudis is het laatste woord nog niet geschreven. En dat laatste geldt ook voor de Gertrudis-kapel.

Die van 650 of die van 2023?

Namens de fractie van Morgen!

Minievandeweerd.morgen@gmail.com

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

Twitter: @morgengeertrui1