Het gaat bestuurlijk niet goed in onze gemeente. Er hapert het een en ander. Kwam het College vorig jaar, omkleed met redenen, met een lege begroting, die nergens op sloeg, nu ligt er weer een ‘voorjaarsnota’, zonder werkelijke inhoud en keuzes. Het College geeft de indruk zo nu en dan enigszins vleugellam te zijn. Het College kiest niet. Het stelt de Raad niets voor, terwijl er toch een gat van 2,8 miljoen gedicht moet worden. “Zo ver zijn we nog niet.” Je mag dat zo langzamerhand best zorgelijk noemen.
Kiezen
Het lijkt erop, dat het College nog niet zelf kiest, maar zo nu en dan toch teveel leunt op de ambtelijke organisatie. Normale situatie is, dat het College de Raad voorstellen doet voor nieuw beleid en voor bezuinigingen als dat nodig is. Dit College werkt kennelijk anders, maar dat werkt dus niet. Nog begin juli kwamen ambtenaren tijdens de vergadering de Raad vragen wat die wilde op het gebied van ‘wonen’. Er werden mogelijkheden voorgelegd en de Raad kon met zijn mobieltje laten weten wat de voorkeur heeft. Zo werkt dat niet. De Raad heeft meer nodig dan een korte oppervlakkige presentatie om goede afwegingen te kunnen maken. Daar zit de Raad immers voor. Dit keer ook geen Algemene beschouwingen. Er is (nog) niks te beschouwen.
Komt nog
Wethouder Hein de Jongh laat namens het College weten, dat ze nog niet toegekomen zijn aan voorstellen en dat ze daar ook de Raad voor nodig hebben. Vragen aan elke wethouder om twee tot drie voorstellen te doen, waarop bezuinigd kan worden, blijft zonder reactie. Het wordt doorgeschoven naar over een paar maanden. Fijntjes wordt daaraan toegevoegd door de wethouder, dat de hulp van de Raad daarbij op prijs wordt gesteld. De praktijk zou moeten zijn, zoals ook vanuit de Raad werd opgemerkt: College, kom met voorstellen waarop we kunnen bezuinigen. Dan kunnen wij kiezen!
College kies!
Kies College, waarop we kunnen bezuinigen en in welke voorzieningen eventueel gesneden moet worden. De Raad was toch al duidelijk geweest in de Debatraad: “Onacceptabel”, vond Berrie Broeders (CDA) toen al. “Een kadernota mét nieuw beleid, terwijl we 2,8 miljoen structureel proberen te dekken. U moet beleid maken.” Broeders miste in de nota voorstellen om meer geld binnen te krijgen of om te bezuinigen. Hij somde zelfs enkele dingen op die mogelijk zouden moeten verdwijnen. “Wat gaan we doen om dat gat te dichten”, vroeg hij zich af. “We maken ons zorgen over ons voorzieningenniveau”. Ook Albert Smit (GB) miste voorstellen om tot een sluitende begroting te komen. Anke Voulon (Morgen!) uitte haar zorgen. Ook Igor van Nunen (Lijst v. Nunen) sloot zich bij Broeders aan. “Waar ziet u mogelijkheden het gat te dichten? Geef een voorzet”. Hij maakte zich ook grote zorgen over de vele inhuur van derden en vroeg om ‘creatieve oplossingen’. Van Oosterhout (Keerpunt): ziet een grote financiële opgave: “we nemen de voorjaarsnota voor kennisgeving aan”. Hij liet weten ook de wensen van portefeuillehouders niet te gaan betalen. ”U moet schrappen.” Namens Lokaal+ zei ook Frans Eijkhout :“Hoop dat wethouders laten weten aan welke knoppen wij nog kunnen draaien”.
Zorgen delen
Wethouder Hein de Jongh liet weten de zorgen van de Raad te delen. “Er zal simpelweg de tering naar de nering gezet moeten worden om de begroting sluitend te krijgen. We moeten komende maanden aan de bak.” Woorden van diezelfde strekking kamen ook in de beslisraad weer langs. De Jongh: “We staan voor een hels karwei”. Het College doet zijn uiterste best om voor 2024 een sluitende begroting en meerjarenbegroting rond te maken. Er wordt niet gewacht tot 2026 als er echt een gapend gat dreigt, omdat de rijksoverheid uitermate grillig is bij het overmaken van voldoende geld in het Gemeentefonds.
Goede wil
De goede wil is er dus; bij Raad en College. De Raad wil meewerken met het College, maar dat moet eerst zelf aan de bak. “We zullen geen taboe uit de weg gaan”, waarschuwt strijdbare wethouder de Jongh. De tijd van de kaasschaaf lijkt voorbij. Dat betekent niet veel goeds voor ons. Welke voorzieningen verdwijnen of worden geminimaliseerd? Hoeveel gaat de Onroerende zaakbelasting omhoog? Wat kan er straks niet meer? Houden we wel onze beide zwembaden. “Ik doe een beroep op uw Raad; denk met ons mee”, zo probeerde De Jongh nog maar eens. Maar het is dus eerst aan het College. Meedenken wil de Raad daarna wel, zowel coalitie als oppositie. Overigens verliep de discussie in goede sfeer. Dat dan weer wel.
Frans van Son