Geertruidenberg - Begin mei keken we reikhalzend uit naar de runderen. Zoals eerdere jaren zouden ze terugkeren op de uiterwaarden voor de drie bastions langs de Donge in Geertruidenberg. Het gebied van pakweg 7 ha, tussen de Koedambrug en de fietsbrug, is sinds 2019 met een degelijk kastanjehouten hekwerk afgezet. Regelmatig stelden we als Morgen! bij verschillende diensten van de gemeente de vraag waar de koeien bleven. Op 4 juli 2023 kregen we antwoord.
Vogelnesten
Afgelopen jaar zijn door de runderen in het gebied grondgebonden vogelnesten beschadigd. Als gevolg daarvan heeft de gemeente, als eigenaar van de grond, op grond van artikel 3.1.2/3 en 4 uit de Wet natuurbescherming (Wnb) een waarschuwing gekregen van de Omgevingsdienst. Om herhaling van een overtreding op de verbodsbepaling uit de Wnb te voorkomen, wordt de inzet van runderen uitgesteld tot na het broedseizoen. Na het broedseizoen (medio augustus) mogen de koeien terug in het gebied komen.
Welke nesten?
Het voorval betreft een zwanenkoppel dat in 2022 in het riet langs de Donge van plan was te gaan broeden. Dat nest is door de koeien verstoord. Dit jaar is het gelukt: het zwanenpaar heeft maar liefst zes blakende jongen uitgebroed. Andere grondgebonden nesten worden gemaakt door fazanten die ook in dit gebied zitten. Zij broeden onder de struiken en bosjes waar de koeien niet kunnen komen.
Broedseizoen
Het broedseizoen duurt van 15 maart tot en met 15 juni 2023. Waarom er hier in Geertruidenberg half augustus als einddatum wordt gekozen is onduidelijk. Trouwens koeien vernielen geen nesten, ze grazen erom heen. Maar dan alleen als het om een klein aantal kooien per oppervlakte gaat. Bovendien profiteren bijvoorbeeld de weidevolgels van koeien in de wei. De koeienvlaaien vormen een broedplaats voor wormen, vliegen en kevers, belangrijke voeding voor weidevogels en hun kuikens.
Maaien
Al jaren wordt voor het maaien van weilanden bij boeren geprobeerd het zo te regelen, dat grondgebonden nesten van wulpen, grutto’s en soortgenoten worden afgeschermd tegen de maaimachine. Helaas is dat nog niet bij alle boeren het geval. Niet de koeien, maar de boeren worden gevraagd dat te respecteren.
Terugkeren
Half augustus kunnen de koeien terugkeren langs de Donge. Runderen eten bij voorkeur vers gras en niet van dat hoog uitgegroeide droge gras wat er dan nog staat. Het is raadzaam dat vóór de begrazing een keer wordt gemaaid. Dat gras zal moeten worden opgeruimd, want laten liggen is niet goed voor de biodiversiteit aan planten in dat gebied.
Wat te doen?
Het handigste zal zijn dat we, net zoals bij sommige boeren nu het geval is, de broedplekken gaan afschermen. Als iemand die in het gebied langs de Donge weet vast te stellen wáár er wordt gebroed door de zwanen kunnen we die broedplek afschermen tegen de koeien.
Morgen!
Wij zullen in overleg met de verschillende belanghebbenden in dit verhaal zorgen voor de afscherming van de nesten volgend jaar zodat de runderen al in het voorjaar kunnen terugkeren.
Namens de fractie van Morgen!
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl
FB/Insta: @morgeningeertruidenberg
Twitter: @morgengeertrui1