Het was een speciale bijeenkomst rond het thema ‘Babbeltrucs... wie trapt erin?’, gehouden door ‘FNV Senioren Baronie Dongemond en Grensstreek’ op woensdagmiddag 7 juni in zalencentrum Boelaars te Raamsdonksveer.

De ‘werkgroep Thema beheer’ had een viertal amateur acteurs van de organisatie ‘Gezond en Welzijn’ bereid gevonden om deze middag mee te komen verzorgen. Nadat de voorzitter van FNV Senioren (Bert Willemen uit Rijen) deze middag opende en iedereen welkom heette, was er eerst speciale aandacht voor een tweetal bijzondere gasten. Hij stelde als eerste mevrouw Asmae Ziani (uit Roosendaal) voor, zij is FNV-consulent lokaal/regionaal Zuid-West en ook de heer Oguz Sükür (uit Delft), hij is FNV-consulent Senioren Zuid-West en sinds 1 juni 2023 begonnen; beiden kregen speciale aandacht van de aanwezigen. Beide FNV-consulenten gaan de diverse FNV-groepen in de regio ondersteunen en begeleiden. Na de woorden van de voorzitter werd deze themabijeenkomst overgedragen aan de acteurs van ‘Gezond en Welzijn’. Enkele van hun waren in het verleden werkzaam bij de politie.

Live acts

Na een korte introductie door een van de acteurs werd er begonnen met het spelen van live acts rond het thema ‘Babbeltrucs, trap er niet in’. Steeds vaker vernemen we via de media over zogenaamde babbeltrucs. Op zich betrouwbaar overkomende personen die met een geloofwaardig verhaal zich kostbaarheden zoals sierraden, geld, bankpas en/of pincode toe-eigenen. Het zijn zowel jongeren, als senioren, die hiervan de dupe worden. Vaak heeft men totaal niet in de gaten dat er bepaalde mensen ook oplichters kunnen zijn. Steeds weer weten criminelen nieuwe babbeltrucs te verzinnen en toe te slaan. En denk niet dat zal mij niet overkomen, het kan bij iedereen voorvallen dat men door personen die verkeerd van zin zijn.

De acteurs laten met live gespeelde voorbeelden zien hoe sommige criminelen te werk gaan. Eerst wordt getoond hoe mensen in de val worden gelokt. Hierna volgt een korte interactie met het publiek. Vervolgens wordt de casus meteen overgespeeld met duidelijke tips en hoe men bij argwaan het beste kan reageren, en de oplichters kan weren. Zo speelde men bepaalde scenes rond spoofing, skimming, onaangekondigde bezoekjes van zogenaamde nieuwe buren, de pakketbezorger in uniform, maar ook enkele politieagenten in hun bekende outfit. Zo werden er diverse andere situaties live nagespeeld door de acteurs van ‘Gezond en Welzijn’.

Komisch en ludiek

Ondanks dat het om een serieus onderwerp gaat, werden de verschillende voorvallen uit de praktijk het op een komische en ludieke manier gebracht. Nadat men een bepaalde scene als voorbeeld gespeeld had, was er een korte uitleg en interactie met de aanwezigen van wat er gebeurde en ook wat er allemaal te zien was. Hierna werd de scene over gespeeld, maar dan in een versie hoe men het beste in die bepaalde situatie kon handelen. En zo werden er diverse praktijkvoorbeelden door de acteurs gespeeld. Na een korte onderbreking van de gehouden pauze begon men verder met het spelen van de live acts.

Ook was er speciale aandacht van de verschillende voorvallen uit de regio, waarin inwoners werden benadeeld. Het laatste komt steeds vaker voor dat men wordt beroofd. Diverse criminelen worden steeds handiger en brutaler om hun buit in de wacht te slepen. Verschillende regionale voorvallen zijn ook regelmatig terug te zien in de verschillende opsporingsprogramma’s op de televisie. Hierdoor werd belangrijke informatie en amusement in een middag samengebracht. De ervaring heeft geleerd, dat dit de meest effectieve manier is om de boodschap duidelijk over te brengen. Men heeft ook volop gelegenheid gekregen van de acteurs om bepaalde vragen te stellen. Naast dat de voorstelling in het Brabants dialect werd gespeeld, kwamen zo toch belangrijke situaties aan de orde. Natuurlijk kon men waardevolle folders met tips rond criminaliteit mee naar huis nemen.

Het was de bedoeling van de organisatie dat de aanwezigen een gezellige en leuke middag gepresenteerd kregen. Men heeft toch om bepaalde situaties en voorvallen kunnen lachen. Zo heeft men in een ontspannen sfeer, toch een educatieve en interessant middag bijgewoond. Na afloop kregen de acteurs vele complimenten en bedankjes voor hun bijzondere manier van onder de aandacht brengen van de dagelijkse voorvallen rond de hedendaagse criminaliteit.

Na deze voorstelling van ‘Gezond en Welzijn’ kregen de acteurs uit handen van enkele bestuursleden van FNV Senioren Baronie Dongemond en Grensstreek, een kleine attentie mee naar huis als aandenken aan deze middag bij de senioren van de FNV.